Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Le Olive Miccio; Terzigno, (Campania, Nápoly), Olaszország. A kisváros egészen konkrétan a Vezúv lábánál fekszik – a termelő meg a kráter felé az utolsó utcában működik. Az 1912‑ben alapított családi vállalkozás ma is a Miccio család tulajdonában van; a negyedik generáció hagyományos receptekkel, ugyanakkor modern technológiával dolgozik.
BOGYÓ FAJTÁJA: itrana di Lazio, másnéven gaeta, egy eredetvédett fajta a közép-olaszországi Lazióból. A gaeta nevet az azonos nevű kikötővárosról kapta, ahonnan már a középkorban szállították a Mediterráneum egyéb régióiba, sőt még Európa északibb felére is eljutott. Mivel lassan érő fajtáról van szó, az ehhez a recepthez szükséges sötétlila színt csak márciusra (!!) éri el; onnantól még hónapokig tart a pácolása.
ÖSSZETÉTEL: érett gaeta olajbogyó, víz, só, tejsav (E270), aszkorbinsav (E-300). Ez a kiszerelés nem pasztörizált. (Részletesen az E-számokról: itt)
MIRE SZÁMÍTSAK: közepes méretű, gömbölyű szemű, későn (éretten) szedett, lilásbarna bogyó. Mivel éretten szedik, magasabb az olajtartalma, ezért közepesen puha a húsa. Ízre határozottan sós-fermentált (lehet rá inni, na!), jelentős gyógynövényes kesernyével, közepesen kemény héjjal. Húsa könnyen leválik a magról. Nem azonos a bolti „fekete” bogyóval, ami egy színezett zöld bogyó, és meglehetősen lágy ízű (na jó, seízű). Az érett bogyók a -- fajtától és pácrecepttől függő -- kesernyésség mellett mindig aszalt gyümölcsös, vörösboros jegyeket hordoznak, ezért inkább haladóknak vagy bátraknak javasoljuk. A méltán híres spaghetti alla puttanesca tipikusan gaeta olajbogyóval készül.
ELTARTHATÓSÁG: Felbontás után hűtőben tárolandó; kb. 3 hét alatt érdemes elfogyasztani. Csak tiszta kanállal szabad belenyúlni, és az eredeti páclé mindig maradjon a bogyón.
KISZERELÉS (azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 450 g PET