***ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: 2025.10.18. SZOMBATON 09:00-17:00 (tehát egész nap) NYITVA LESZÜNK, de 2025.10.23. Cs-10.26.V A BOLT ZÁRVA LESZ.***
 
***Már előrendelhető az ikonikus karácsonyi olaj, az Artajo limitált kiadású, szűretlen arbequinája. A foglalások leadási határideje 2025. október 16. csütörtök éjfélRészletek itt. Feliratkozni kizárólag a boltban vagy az orders.igazioliva@gmail.com címen lehet. A tárgyba kérjük beleírni: KARÁCSONYI SZŰRETLEN, az email szövegében pedig ezeket kérjük: megrendelő neve, emailcíme és telefonszáma, és hogy hány üveget kér.***

NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oleum Hispania Raiz Arbequina 5 l PET.

Kategóriák: ,

 

Andalúz prémium termelő szelíd alapolaja a méltán népszerű, vajas-diós-almás karakterű arbequinából, elhanyagolható kesernyével és szinte nulla csípősséggel; 100% arbequina, 0,4% savtartalom, 5 l PET.

24.800 Ft

4.960.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: 

Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Messzebbről kezdem: talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik; hozzáteszem, hogy nem hiába a sok fajta: ritka az olyan év, amikor mindegyik patent, de mi ugye csak abból kérünk, ami valóban profi lett, a többit vihetik azok, akik a palackra mennek.

FAJTA: 100% arbequina. A fajta eredetileg katalán, de rengetegen termesztik másutt is, Andalúzia‑szerte meg pláne. Jó években az édes alma és mandula dominál az édeskés salátafélékkel. Kevésbé sikeres években pedig tud öregdiós, fás, amolyan rottyant lenni, de olyankor nálunk nem kapható ilyen : )

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: hiába a nagyobb volumen, meg a kifejezetten olcsó literár, akkor sem kell aggódni, hogy ez valami ZS-kategóriás, futottak még olaj. Nem is annyira a friss fűnyírás illata, inkább a reszelt alma jön rögtön, meg hát aki zúzott szét a markában olajbogyót, annak felismerhető a olívapép bukéja. Nem várunk bokszolást…

ÍZ: …és nem is lesz, mert az első olyan vajas sütis benyomás, de rögtön egy kis dióhártya jön, valami almamagos és mandulás kontrával, aztán meg arbequinától nem megszokott kesernye, ami viszont nagyon enyhe, annyira, hogy ez az olaj MINDENBE ÉS MINDENHEZ PASSZOL Lehet melegkonyházni, a startnál éppúgy jó, mint a finisnél, de azt meg kell hagyni, hogy pl. egy durvábbra sikerült saláta már legyőzheti. Mondom ezt azoknak, akik a konditermes olajokat kedvelik, mert ez nem olyan. Tényleg univerzális, és azt hiszem nagyon örülnénk, ha minden évben lenne egy ilyen tételünk.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, fehér húsokhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS: 5 l PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: 

Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Messzebbről kezdem: talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik; hozzáteszem, hogy nem hiába a sok fajta: ritka az olyan év, amikor mindegyik patent, de mi ugye csak abból kérünk, ami valóban profi lett, a többit vihetik azok, akik a palackra mennek.

FAJTA: 100% arbequina. A fajta eredetileg katalán, de rengetegen termesztik másutt is, Andalúzia‑szerte meg pláne. Jó években az édes alma és mandula dominál az édeskés salátafélékkel. Kevésbé sikeres években pedig tud öregdiós, fás, amolyan rottyant lenni, de olyankor nálunk nem kapható ilyen : )

SAVTARTALOM: max. 0,4º

ILLAT: hiába a nagyobb volumen, meg a kifejezetten olcsó literár, akkor sem kell aggódni, hogy ez valami ZS-kategóriás, futottak még olaj. Nem is annyira a friss fűnyírás illata, inkább a reszelt alma jön rögtön, meg hát aki zúzott szét a markában olajbogyót, annak felismerhető a olívapép bukéja. Nem várunk bokszolást…

ÍZ: …és nem is lesz, mert az első olyan vajas sütis benyomás, de rögtön egy kis dióhártya jön, valami almamagos és mandulás kontrával, aztán meg arbequinától nem megszokott kesernye, ami viszont nagyon enyhe, annyira, hogy ez az olaj MINDENBE ÉS MINDENHEZ PASSZOL Lehet melegkonyházni, a startnál éppúgy jó, mint a finisnél, de azt meg kell hagyni, hogy pl. egy durvábbra sikerült saláta már legyőzheti. Mondom ezt azoknak, akik a konditermes olajokat kedvelik, mert ez nem olyan. Tényleg univerzális, és azt hiszem nagyon örülnénk, ha minden évben lenne egy ilyen tételünk.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, fehér húsokhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS: 5 l PET