NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Lelia Világos olajbogyó kakukkfüves, oregánós, citromos pácban, 200 g

Kategória:

 

Világos bézsbarna, roppanós, haraphatú húsú, frissítően kesernyés ízű, közepes szemű amfissa olajbogyó citromos és jócskán zöldfűszeres (kakukkfüves, oregánós) pácban, 200 g vákuumcsomagolásban.

1.200 Ft

6.000.- / kg
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Lelia Foods, Kalochori, Avlida, Görögország. 

BOGYÓ FAJTÁJA: amfissa, viszonylag korán szüretelve. Ezt a fajtát főleg Delphi környékén termesztik az Amfissa-völgyben, amúgy az egyik legelterjedtebb csemegeolajbogyó Görögországban, de még vannak egyéb nevei: Amphissis, Conservolia, Volou, Agriniou. Viszonylag nagyobb szemű, ez az eresztés most inkább közepes méretű.

ÖSSZETÉTEL: világos amfissa olajbogyó, só, napraforgóolaj, citromlé 0,7% (víz, citromlésűrítmény, tartósítő: nátrium-benzoát), kakukkfű 0,3%, oregánó 0,3%.

MI EZ: a csemege olajbogyó színe az érési fázistól függ. Az érés elején, zölden szedett bogyóból – a pácrecepttől függően – lehet halvány olívazöld, lehet élénkzöld, és lehet világos bézsbarna („blonde”) színű a végeredmény. A világosbarna színnél általában kesernyésebb ízekre kell készülni.

MIRE SZÁMÍTSAK: ez a keményebb húsú bogyók csapatában játszik, nagyon hasonló a trencadához, csak itt a fűszerek látható módon beborítják a szemeket, de ez jó nekünk. Világosbarna/bézs/olajbarna bogyókról beszélünk, és szétrágás előtt a fűszerek és a citrom dominál, aztán meg belül a citromhéj, meg az olajbogyóban szándékosan meghagyott maradék kesernye, ami szintén citrushéjas, valójában nagyon üdítő és nyugtató, kb. gin-tonic (gin nélkül…). Azért telitalálat ez a tétel, mert egyéb pácolt bogyóknál nagyon gyakori, hogy a fűszerekkel, citrusokkal, fokhagymával stb. olyan negatív ízjegyeket próbálnak palástolni, amik a helytelen tárolás és vagy feldolgozás során alakulnak ki a gyümölcsben. Szerintem mindenki találkozott már ezzel, csak sokan azt hiszik, hogy az olajbogyó íze olyan, meg a szaga is. Na itt ilyen nincs – ez a marinált amfissa a Leliától tiszta, eredeti, de kissé tanult íz. Egyetlen kis szépséghiba, ami számos termelőnél előfordul, az a hozzáadott szotyiolaj: ha olívaolajjal készítenek egy bogyót, és a vásárló hűtőbe teszi, akkor sokan megijednek a zsírszerűen bedermedt olívaolajtól (bővebben a dermedésről itt), és kínálni is nehezebb így. Erre hivatkoznak a termelők. Szerintünk ki lehet bírni azt az 5-10 percet, amíg az olívaolaj kienged. Mindegy, ennek ellenére patent ez a bogyó!

KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 200 g vákuumcsomagolásban. Felbontás után hűtőben tárolandó, és 14 napon belül elfogyasztandó.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Lelia Foods, Kalochori, Avlida, Görögország. 

BOGYÓ FAJTÁJA: amfissa, viszonylag korán szüretelve. Ezt a fajtát főleg Delphi környékén termesztik az Amfissa-völgyben, amúgy az egyik legelterjedtebb csemegeolajbogyó Görögországban, de még vannak egyéb nevei: Amphissis, Conservolia, Volou, Agriniou. Viszonylag nagyobb szemű, ez az eresztés most inkább közepes méretű.

ÖSSZETÉTEL: világos amfissa olajbogyó, só, napraforgóolaj, citromlé 0,7% (víz, citromlésűrítmény, tartósítő: nátrium-benzoát), kakukkfű 0,3%, oregánó 0,3%.

MI EZ: a csemege olajbogyó színe az érési fázistól függ. Az érés elején, zölden szedett bogyóból – a pácrecepttől függően – lehet halvány olívazöld, lehet élénkzöld, és lehet világos bézsbarna („blonde”) színű a végeredmény. A világosbarna színnél általában kesernyésebb ízekre kell készülni.

MIRE SZÁMÍTSAK: ez a keményebb húsú bogyók csapatában játszik, nagyon hasonló a trencadához, csak itt a fűszerek látható módon beborítják a szemeket, de ez jó nekünk. Világosbarna/bézs/olajbarna bogyókról beszélünk, és szétrágás előtt a fűszerek és a citrom dominál, aztán meg belül a citromhéj, meg az olajbogyóban szándékosan meghagyott maradék kesernye, ami szintén citrushéjas, valójában nagyon üdítő és nyugtató, kb. gin-tonic (gin nélkül…). Azért telitalálat ez a tétel, mert egyéb pácolt bogyóknál nagyon gyakori, hogy a fűszerekkel, citrusokkal, fokhagymával stb. olyan negatív ízjegyeket próbálnak palástolni, amik a helytelen tárolás és vagy feldolgozás során alakulnak ki a gyümölcsben. Szerintem mindenki találkozott már ezzel, csak sokan azt hiszik, hogy az olajbogyó íze olyan, meg a szaga is. Na itt ilyen nincs – ez a marinált amfissa a Leliától tiszta, eredeti, de kissé tanult íz. Egyetlen kis szépséghiba, ami számos termelőnél előfordul, az a hozzáadott szotyiolaj: ha olívaolajjal készítenek egy bogyót, és a vásárló hűtőbe teszi, akkor sokan megijednek a zsírszerűen bedermedt olívaolajtól (bővebben a dermedésről itt), és kínálni is nehezebb így. Erre hivatkoznak a termelők. Szerintünk ki lehet bírni azt az 5-10 percet, amíg az olívaolaj kienged. Mindegy, ennek ellenére patent ez a bogyó!

KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 200 g vákuumcsomagolásban. Felbontás után hűtőben tárolandó, és 14 napon belül elfogyasztandó.