Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig falu, Tarragona tartomány, Katalónia, Spanyolország. A Masrojana családi vállalkozás; a hatvanas években indultak, ezen a néven 1985 óta működnek. A helyi arbequina fajta mellett később kezdtek egyéb bogyófajtákkal foglalkozni; ma már csemegebogyókat és olajbogyókrémet is készítenek.
BOGYÓ FAJTÁJA: éretten szüretelt empeltre
ÖSSZETÉTEL: kemencében aszalt aragóniai fekete olajbogyó, só, extra szűz olívaolaj.
MIRE SZÁMÍTSAK: ehhez a recepthez a bogyót kifejezetten éretten, november közepétől december végéig szedik, ez adja azt a nagyon intenzív, aszaltszilvás, datolyás-mazsolás ízt és azt az extra krémes belsőt, amit oly sokan szeretnek benne. Nem összetévesztendő a bolti színezett fekete bogyóval, amelytől mind színben, mind ízben nagyon távol áll. És nem is azonos a La Masrojana korábbi szárazpácos fekete bogyójával. Ez a recept (amelyben olívaolajat adnak a bogyóhoz aszalásnál) közelebb áll a török, ciprusi és közel-keleti konyhából ismerős, egyszerre aszalt szilvás, mazsolás, és egyszerre sós, érett olajbogyós karakterhez. Ráncos, töppedt és nagyon menő…
Figyelem! Ez az olajbogyó szárazpácban, lé nélkül van eltéve (csak az alján van egy kevés páclé), de ez az eltarthatóságát nem befolyásolja – ez egy ilyen recept. Ugyanakkor a hozzáadott kevés olívaolaj jól látható az üveg belső falán.
KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 220 g üveg