Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro, és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis ’az olajfák országa’ megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946-ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a tulajdonos család nem változott, az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött számukra a mezőgazdasági területek értéke, főként eszmeileg. Elég sok bio termékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.
FAJTA: dolce di rossano, tondino, carolea
SAVTARTALOM: 0,3%
ILLAT: van ez a jellegzetes, nem túl korán szedett dél-olasz fajtákhoz köthető mézes, sőt kicsit lépesmézes illat, amit annyian keresnek és szeretnek, holott ez a mézvirágos illatjegy nem más, mint a már nem teljesen éretlen olajbogyó puhább illata. Tényleg lehet kedvelni, mert sejthető, hogy egy sokkal lágyabb tételt fogunk locsolni, nem egy macsós-maffiás torokgyilkost.
ÍZ: és igen, simán egy édes, krémes, de inkább lányos alapjegy az, amit először érzünk, persze nem marad el az édes mandula, viszont egy-két szem azért elhajol a keserűmandula irányába. De csak annyira, hogy egyensúlyba tegye azt a lágyságot, illetve, hogy érezzük: azért vannak itt polifenolok még : ) Nem horzsolja szét a garatot, a kesernye épphogy tetten érhető. Inkább olyan szalmasárga érzés marad utána (nem szalmásság!), olyan száraz, napos idő érzés. Bioolajtól kifejezetten elegáns, rengeteg hasonló tétel okozott már kisebb‑nagyobb elkámpicsorodást. Ja és annyira menő, hogy a palack címkéje ennyire kiáll a dél-itáliai görögség mellett!
MIHEZ: salátához és paradicsomhoz szelídebb olajnak, tésztához, kenyérrel mártogatni.
KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg