Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMELŐ, TERMŐHELY: Acetaia Guerzoni; Concordia sulla Secchia, Emilia-Romagna (Modena), Olaszország. A modenai Guerzoni‑család a 70-es években kezdte meg a nagyiktól örökölt szőlőterületek átalakítását hagyományos gazdálkodásúról biodinamikusra. A termőterület Emilia-Romagna középső részének legészakibb pontja, Concordia sulla Secchia környéke, Modenától 30 km északra, a Póhoz valamivel közelebb, ám a lombard határtól csupán 2 kilométerre. A biodinamikus gazdálkodásra váltást a helyiek pont úgy bámulták, mint Incsu Csunna a rózsaszín kínai műanyag sastollakat, vagyis nem értették, hogy akkor ezt most itt akkor hogy. Mondhatjuk, hogy teljesen hülyének nézték őket, de a nagyobb kihívás az volt, hogy akkoriban Olaszországnak semmilyen vonatkozó minősítése nem volt, így a német Demeter irányelveit követték, innen is kaptak minősítést. Ez 1984-ben történt, azóta következetesen biodinamikusban nyomják… Természetesen minden szem szőlő modenai területről származik. Jelenleg Felice, Iride és Lorenzo viszik vállukon a családi vállalkozást, ugyanazzal a töretlen szemlélettel, lelkesedéssel meg persze hozzáértéssel. Minket ők találtak meg és erre nagyon büszkék vagyunk. A termékeikre nemkülönben.
MI EZ? Egy sűrített almamust almaecettel beoltva, és egészen frenetikusra sikerül mindig. Hasonlóan töményen sűrű, mint a balzsamecet-redukció, de ugye itt az a sült almás karakter dominál, amit (váratlan fordulat) pont a sült alma elkészültekor találunk a szeletek mellett megbarnulva, vagyis a redukált almalevet. Csak a gyümölcs természetes savai mellett itt egy gyenge ecetesség is jelentkezik, viszont tényleg alig érezhető, inkább csak izgalmasabbá teszi a cuccot. A végén karamellizált almát fogunk érezni, kis vattacukor emlékkel : ). Ha valaki szereti a balzsamecetet és ismer már számtalant, akkor ettől is meg lehet borzongani, persze csak jólesően.
MIHEZ: az ilyen sűrítményeket nem csak dresszingekben, mártásokban lehet használni, de díszítéshez is passzolnak. Lapos tányéron elrendezett salátákhoz, mély tálban tálalt levélsalátákhoz, falatkákhoz, csukott szendvicsbe vagy nyitott szendvics tetejére, eperhez, őszibarackhoz és más gyümölcsökhöz, gránátalmás-narancsos salátákhoz stb. Pontosan ezzel szoktak a tányérra rajzolni : ) A balzsamecet‑krém egyébként jól működik húspácokban is, mivel jobban megmarad a húson, sütéskor pedig finoman karamellizálódik.
ÖSSZETEVŐK: beforralt almamust*, almaecet*. *Ellenőrzött biogazdálkodásból. (Míg az összes termékük biodinamikus, addig az almabalzsam-redukció "csak" bio.)
DEMETER MINŐSÍTÉS: ezt a minősítést a biodinamikus gazdaságból származó termékek kapják. A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. Még több a biodinamikus gazdálkodásról a Kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.
KISZERELÉS: 150 ml PET -- azért nem üveg, hogy lehessen nyomni : )