Szatyrom
Drop product in here
Az új szüreteket (nagy kiszereléseket) január végére, február elejére várjuk. Figyeljétek a honlapunkat, azonnal feltesszük, amint beérkeznek. 🙂
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
2.900 Ft
11.600.-/lTERMELŐ, TERMŐHELY: Acetaia Guerzoni; Concordia sulla Secchia, Emilia-Romagna (Modena), Olaszország. A modenai Guerzoni‑család a 70-es években kezdte meg a nagyiktól örökölt szőlőterületek átalakítását hagyományos gazdálkodásúról biodinamikusra. A termőterület Emilia-Romagna középső részének legészakibb pontja, Concordia sulla Secchia környéke, Modenától 30 km északra, a Póhoz valamivel közelebb, ám a lombard határtól csupán 2 kilométerre. A biodinamikus gazdálkodásra váltást a helyiek pont úgy bámulták, mint Incsu Csunna a rózsaszín kínai műanyag sastollakat, vagyis nem értették, hogy akkor ezt most itt akkor hogy. Mondhatjuk, hogy teljesen hülyének nézték őket, de a nagyobb kihívás az volt, hogy akkoriban Olaszországnak semmilyen vonatkozó minősítése nem volt, így a német Demeter irányelveit követték, innen is kaptak minősítést. Ez már a nyolcvanasok elején történt, és a mai napig a világ egyetlen ecetkészítői, akik biodinamikus termelést folytatnak – ez áll a honlapjukon is. Természetesen minden szem szőlő modenai területről származik. Jelenleg Felice, Iride és Lorenzo viszik vállukon a családi vállalkozást, ugyanazzal a töretlen szemlélettel, lelkesedéssel meg persze hozzáértéssel. Minket ők találtak meg és erre nagyon büszkék vagyunk. A termékeikre nemkülönben.
MI EZ? A klasszikus modenai balzsamecet sűrített változata. A klasszikus balzsamecethez Lambrusco, Trebbiano, Uva d'oro, Ancelotta szőlőfajták mustját nyílt lángon, kíméletesen beforralják, majd több szempont alapján szelektálják; a sűrített mustok házasítás, majd borecettel elegyítés után alakulnak át balzsamecetté. Ha a kapott balzsamecetet tovább sűrítik keményítővel, akkor jön létre a sokak által kedvelt balzsamecet-krém vagy -redukció.
MIHEZ: az ilyen sűrítményeket nem csak dresszingekben, mártásokban lehet használni, de díszítéshez is passzolnak. Lapos tányéron elrendezett salátákhoz, mély tálban tálalt levélsalátákhoz, falatkákhoz, csukott szendvicsbe vagy nyitott szendvics tetejére, eperhez, őszibarackhoz és más gyümölcsökhöz, gránátalmás-narancsos salátákhoz stb. Pontosan ezzel szoktak a tányérra rajzolni : ) A balzsamecet‑krém egyébként jól működik húspácokban is, mivel jobban megmarad a húson, sütéskor pedig finoman karamellizálódik.
ÖSSZETEVŐK: beforralt must*, keményítő, 30% modenai balzsamecet (beforralt must*, borecet*). *Ellenőrzött biodinamukus gazdálkodásból.
DEMETER MINŐSÍTÉS: ezt a minősítést a biodinamikus gazdaságból származó termékek kapják. A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. Még több a biodinamikus gazdálkodásról a Kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.
KISZERELÉS: 250 ml üveg -- azért nem üveg, hogy lehessen nyomni : )