Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Török Csaba, 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Szent György-hegy, Balaton-felvidék, Magyarország. Mekkora már ilyet leírni, kiráz a hideg, hogy a TERMŐHELY, TERMELŐ után le tudom írni ezeket az adatokat – olívász-életemben először. És valószínűleg nem utoljára. Nekem megtiszteltetés és büszkeség.
Na de akkor a dagadó mellkason túl lássuk a szakmai oldalt is. A hegy déli oldala, déli kitettség, még akkor is, ha a borászat szőlősorai ÉK-DNY-i sorokat rajzolnak. Az olajfák ugyanis a birtokon elszórva állnak, akár mondhatnánk, hogy rendszertelenül. De egy pillanatra se feledjük, hogy jelenleg egy hosszú kísérleti fázis vége felé vagyunk, ez az eredményből is látszik, tehát nem csoda, hogy egy-egy fa a szőlőben van, esetleg a birtokház mellett, vagy a birtok határán. A vegyes olasz, spanyol és francia fajták elhelyezésében tudatosság és kísérlet keveredik. Gondoljunk bele a következő paraméterekbe: bazaltvulkán terroir, nagy kiterjedésű tó egy köpésre, uralkodó szélirány, és a domináns kultúrnövény a szőlő, ami a biodiverzitás esetében lehet meghatározó, még akkor is, ha vulkánok tetejét erdő borítja. Ha ezt összehasonlítjuk pl. egy dél-olasz, isztriai, vagy egy spanyol kultúrtájjal, bizony nagyon eltérő feltételeket látunk, akkor is, ha sokan Toszkánához hasonlítják a Balaton-felvidéket. A különböző fajtákról évek alatt derült ki, hogy melyik hol érzi magát jobban, hogy növekedik, milyen virágzást produkál, és hogyan viseli pl. a fagyokat. De ezt a sokéves és kifejezetten sakkozós jellegű agrármunkát Török Csabi szépen végigvitte, és még nincs vége. A toszkán sangiovese rosso fajtát elsőként telepítette Magyarországon, sőt, olyan tételeket sikerült kihozni belőle, amik már deklaráltan felvették a versenyt a szupertoszkán unokatestvérekkel. Tehát van már prémium toszkán fajtaborunk egy balatoni vulkán oldalából. Ebből kiindulva én nemigen aggódom az olajfák ügyében, szép, de nem könnyű folytatást prognosztizálok.
Bejegyzett őstermelői tétel, 2HA Első Magyar Olívaolaj -- talán nem köveznek meg, ha nagy kezdőbetűkkel írom. A 22-es aszályos év mindössze 9 liter körüli olívaolaj-mennyiséget adott, amit valakik esetleg megmosolyognak, de mi ugye ilyen emberekkel nem foglalkozunk, mert az első lépések még az embernél is mindig kicsik és bizonytalanok. A teljes mennyiség egy részét megtartották saját felhasználásra a birtokon, és csak egy részét palackozták. A palackok még egydecisek, az áruk pedig, higgyétek el, jelképes… De cél a nagyobb kiszerelés és a kedvezőbb literár. A FB oldalunkon ősszel tudtok majd az idei szüreti eredményre feliratkozni, de sajnos a kis mennyiség miatt ez megint sorrendiség alapján történik.
Na hajrá 2HA birtok!
FAJTA: döntően francia fajták adják a gerincet, a terroir adottságai nekik feleltek meg eddig a legjobban, de mint tudjuk, az olajfa olyan hosszú életű az őt megfigyelő emberhez képest, hogy egy 5-10 éves beszokási fázishoz köthető terméskiesés időben nem is jelentős – nekünk az.
SAVTARTALOM: NA
ILLAT: legyen meglepetés
ÍZ: legyen szintén meglepetés, de annyit elárulok, hogy meghökkentem, simán elmenne egy szép isztriai tételnek, szóval francia fajták ide vagy oda, mégis alma és mandula… de legyen elég ennyi.
KISZERELÉS: 0,1 dl üveg