Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
1.600 Ft
8.888.- / kgKÉSZÍTI: Tortas Gaviño, Espartinas, Sevilla, Spanyolország.
MI EZ: a tortas de aceite (torta=lepény, aceite=olívaolaj) hagyományos andalúz, közelebbről sevillai specialitás: kézzel készült olívaolajos sütemény. Hajszálvékonyra nyújtott, omlós-ropogós lepénykéket képzeljünk el, amelyek attól omlósak, hogy a tésztájukat nagy rész olívaolajjal gyúrják, és attól ropogósak, hogy nagyon vékonyra nyújtva sütik ki őket. A sütemény tésztája nem édes, a tetejét viszont megszórják cukorral, így sütéskor leheletvékony karamellréteg képződik rajta. A hagyományos torta de aceite enyhén édes, általában ánizsos vagy fahéjas (vagy mindkettő), néha pedig szezámmaggal vagy mandulával szórva sütik meg. Létezik sós változata is, ezt legtöbbször rozmaringgal ízesítik. A tortas de aceitét a mai napig kézzel gyúrják és nyújtják (ezért nincs két egyforma kerek darab), és egyenként kézzel csomagolják zsírpapírba.
MILYEN OLÍVAOLAJBÓL: 100% hojiblanca extra szűz olívaolaj, nem is akárkitől: az olajat az Almazaras de la Subbeticától, a világ egyik legjobb termelőjétől vásárolják. Sevilla környékén sokan készítenek tortas de aceitét, de olyat alig találni, aki sem ócska napraforgóolajjal, sem olcsó sansa olívaolajjal nem gyengíti a süti minőségét. A Tortas Gaviño viszont büszke arra, hogy csak extra szűz olívaolajat használ a süteményeihez, sőt arra is figyelnek, hogy nem ilyen-olyan maradék olajat tesznek bele, hanem csakis a legjobbat – olyannyira, hogy ők voltak az egyetlenek, akik meg tudták mondani, kitől vásárolják az olajat, és pontosan milyet.
ÍZESÍTÉS: mi négyfélét hoztunk: a hagyományos változat édes ánizsos, a második süti édes narancsos, a harmadik édes citromos-fahéjas, a negyedik pedig sós rozmaringos. Részleteket ld. alább.
KISZERELÉS: 180 g/6 db zacskóban; 30 g /1 db, a sütik egyenként zsírpapírba csomagolva
ÖSSZETEVŐK (narancsos): búzaliszt, extra szűz olívaolaj (19%), nádcukor, természetes kezeletlen narancshéj (10%) só. Nyomokban mandulát és szezámmagot tartalmazhat. 100% természetes, növényi eredetű alapanyagokból. Tartósítószert és színezőanyagot nem tartalmaz.
MIHEZ: kávéhoz, teához, forró csokihoz, egy nagy bögre igazi tejhez, forró tejes italokhoz, télen mézeskalácsfűszerrel megszórt habos italokhoz, de nyáron narancsléhez, jeges teához, fagylaltok, pudingok vagy pohárkrémek mellé, satöbbi, satöbbi