A MEGNÖVEKEDETT RENDELÉSSZÁMOK MIATT A CSOMAGOK SAJNOS TÖBB NAPOS CSÚSZÁSSAL KERÜLNEK KIKÜLDÉSRE. MEGÉRTÉSETEKET ÉS TÜRELMETEKET KÖSZÖNJÜK, IGYEKSZÜNK MINDENKIHEZ A LEGHAMARABB ELJUTTATNI AZ OLAJÁT.

 

 

Nagyon büszkén jelentjük be, hogy az igazioliva szerényen, néhány palack Artajóval, de mégis beszállt Weöres Szabi mellé New Europe nevű vitorlásába.  A világ egyértelműen legkeményebb vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on 100 nap alatt kell körbevitorlázni a bolygót, KIKÖTÉS NÉLKÜL ÉS TELJESEN EGYEDÜL. Igen. 100 nap az óceánon teljes magányban. A nagyon kevés alvás mellé szerencsére rengeteg stressz járul. Az extra kalóriák nagyon kellenek, ezért mi 3 liter extra szűzzel támogatjuk az ország egyik legőrültebb sportolóját. Tehát igaziolivával a Föld körül: itt tudjátok követni, merre jár Weöres Szabolcs.

 
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Surtido de Navidad 600 g – karácsonyi süteményválogatás

2.500 Ft

4.166,-
Mennyiség

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI VAN BENNE: alfajor (mandulás-fahéjas omlós sütemény), mantecado de coco (kókuszos mantecado), mantecado de chocolate (kakaós mantecado), rosco de vino (fehérboros omlós karika ánizzsal), mantecado de canela (hagyományos fahéjas mantecado szezámmaggal), mantecado de limón (citromos mantecado), polvorón (mandulás omlós sütemény)

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet előzőleg megpirítják, a fűszerezés mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlóssá és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy sertészsírral készüljön a sütemény; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült --, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. A díszdobozba hétféle süti kerül bele.

Az alapváltozat a mantecado casero (’házias, hagyományos mantecado’): ez valamivel nagyobb a többinél, rengeteg fahéjjal illatosítják, és a tetejét szezámmaggal szórják.

A kakaós mantecado cukrozatlan, holland kakaóporral készül, ettől lesz erőteljesen kakaós.

A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az alfajor a polvorónhoz hasonló, annál még gazdagabb mandulás-fahéjas omlós sütemény.

A kókuszos mantecado kókuszreszelékkel, a citromos mantecado citromkivonattal készül.

A rosco de vino szintén extra omlós aprósütemény, karika formájú, a tésztája a fehérbortól könnyedebb, és ánizzsal illatosítják.

Az olívaolajos mantecado az egészséges alternatíva: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak.

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat), mandula, zsírszegény kakaópor, kókuszreszelék, fehérbor, fahéj, szezámmag, ánizs, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szóját tartalmazhat.

Allergén anyagok: búzaliszt (glutén), mandula, szezámmag, szulfitok.

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.

KISZERELÉS:

El Santo Mantecado Surtido de Navidad, karácsonyi süteményválogatás, 600 g

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI VAN BENNE: alfajor (mandulás-fahéjas omlós sütemény), mantecado de coco (kókuszos mantecado), mantecado de chocolate (kakaós mantecado), rosco de vino (fehérboros omlós karika ánizzsal), mantecado de canela (hagyományos fahéjas mantecado szezámmaggal), mantecado de limón (citromos mantecado), polvorón (mandulás omlós sütemény)

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet előzőleg megpirítják, a fűszerezés mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlóssá és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy sertészsírral készüljön a sütemény; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült --, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. A díszdobozba hétféle süti kerül bele.

Az alapváltozat a mantecado casero (’házias, hagyományos mantecado’): ez valamivel nagyobb a többinél, rengeteg fahéjjal illatosítják, és a tetejét szezámmaggal szórják.

A kakaós mantecado cukrozatlan, holland kakaóporral készül, ettől lesz erőteljesen kakaós.

A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az alfajor a polvorónhoz hasonló, annál még gazdagabb mandulás-fahéjas omlós sütemény.

A kókuszos mantecado kókuszreszelékkel, a citromos mantecado citromkivonattal készül.

A rosco de vino szintén extra omlós aprósütemény, karika formájú, a tésztája a fehérbortól könnyedebb, és ánizzsal illatosítják.

Az olívaolajos mantecado az egészséges alternatíva: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak.

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat), mandula, zsírszegény kakaópor, kókuszreszelék, fehérbor, fahéj, szezámmag, ánizs, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szóját tartalmazhat.

Allergén anyagok: búzaliszt (glutén), mandula, szezámmag, szulfitok.

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.

KISZERELÉS:

El Santo Mantecado Surtido de Navidad, karácsonyi süteményválogatás, 600 g