***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oleoestepa Hojiblanca D.O. Premium 0,5 l. Zöldet arannyal.

Kategóriák: ,

 

Közepesen intenzív olaj paradicsomos alapkarakterrel, szelíd almás, kissé virágos jegyekkel, közepes borsossággal, határozott kesernyével. 100% hojiblanca, 0,2% savtartalom. Nem azonos a PET-palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal. 0,5 l sötétített üveg. ÚJ CÍMKE!

Elfogyott

4.500 Ft

9.000.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: az idei szüretnél is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott.  Mivel ez egy zölden betakarított és válogatott hojiblanca, illatban is hozza a félbevágott almát, illetve még valami szúrósabb, zsenge virágszirom is ott terjeng. Mármint a paradicsom mellett.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat  -- ahogy ezt a Gran Consumo esetében is tapasztaljuk, igaz, visszafogottabban. Ami a fajtára jellemző almás aromán kívül említendő, az az évjárat esetében megfigyelhető --  a korábbi éveknél komolyabb -- intenzitás. Emellett szép és elvárt borsosság érkezik.  Valami nyersen édes utóíz azért nagyon ott marad, annak ellenére, hogy idén ezt a tételt a közepesen intenzív olajok közé tesszük. Megint egy szép, kissé talán provinciális hojiblanca, tisztességesnél jobb áron, megújult palackkal.

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2%

ILLAT: az idei szüretnél is megmaradt az a határozott paradicsomosság, ami ennek a termelőnek már-már védjegye. Itt nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a fajta és a terroir nagyon jól találkozott.  Mivel ez egy zölden betakarított és válogatott hojiblanca, illatban is hozza a félbevágott almát, illetve még valami szúrósabb, zsenge virágszirom is ott terjeng. Mármint a paradicsom mellett.

ÍZ: az hojiblanca almássága, illetve jelen esetben a paradicsomosság is inkább az édes tónus felé mutat  -- ahogy ezt a Gran Consumo esetében is tapasztaljuk, igaz, visszafogottabban. Ami a fajtára jellemző almás aromán kívül említendő, az az évjárat esetében megfigyelhető --  a korábbi éveknél komolyabb -- intenzitás. Emellett szép és elvárt borsosság érkezik.  Valami nyersen édes utóíz azért nagyon ott marad, annak ellenére, hogy idén ezt a tételt a közepesen intenzív olajok közé tesszük. Megint egy szép, kissé talán provinciális hojiblanca, tisztességesnél jobb áron, megújult palackkal.

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére, stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg