Oleoestepa Hojiblanca D.O. Premium 0,25 l. Zöldet arannyal.

Kategóriák: ,

 

Édesgyümölcsös-vajas alapkarakter jellemző füves kesernyével és borsossággal. 100% hojiblanca, 0,2% savtartalom. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal. 0,5 l sötétített üveg.

1.500 Ft

Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így, Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetője, a QvExtra! International alelnöke) egy vacsorán hallottam, hogy ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak.

FAJTA: 100% hojiblanca. Jelölt eredetű olaj Estepa körzet eredetvédelmi jelzésével. Nem azonos a PET palackos, hétköznapi felhasználásra szánt hojiblancájukkal – az a nagyobb fogyasztóknak szánt minőségi alapolaj, ez pedig a prémium vonal.

SAVTARTALOM: 0,2

ILLAT: a Gran Consumo tompítottabb zöld jegyei itt erősödnek; határozottabb mélyzöld illatok almában, fűben és éretlen bogyóban, plusz még paradicsomlevél és éretlen padlizsán.

ÍZ: szorozzuk meg a Gran Consumót egy kicsit. A novemberi bogyó kesernyéje és csípése hamar érződik, nagyon kijön az „estepás” hojiblanca alapkaraktere, és valami fojtott virágosság. Nem a kezdők olaja, alapvetően combosabb tétel, még akkor is, ha érezhetően lágyabb lett, mint a 16-os szüret. Kiemelkedő ár-érték arányú, jelölt eredetű fajtaolaj tapasztaltabb és bátrabb konyháknak : )

MIHEZ: fehér húsokhoz, karakteres ízű zöldségekhez, tésztához, salátához, mártogatni (aki szereti, ha átjön az ereje), mártogatós krémek tetejére

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg