Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Nahát, ismét egy kezdő és amatőr birtok : ) 1640 óta már a 12. generáció nyűvi a malmot a Nobleza del Sur birtokon. Most akkor nagyon nem kéne itt mindenféle bizonygatásokat írogatni, mégis megtámogatom ezt a nemesi olívászatot némi plusz infóval. Elsőként tudni kell, hogy a Castellar alatt csordogáló Guadalimar (és általában minden folyó) nagyon jótékonyan hat a földekre, ha olajültetvényt szeretnénk. Persze nem árt mellé az évszázados tapasztalat, a klíma és egy malom. Másodszor plusz pont, ha valaki elvakultan rajong a természetért. Harmadszor, mennyire izgalmas, ha mindezt az andalúz nemesi családból származó Lola Sagra csinálja – imádjuk az olívász hölgyeket.

300 hektár, hagyományos ültetvény, a picual Andalúzia miatt kötelező, az arbequina pedig amellett, hogy szerelem, még nagyon jól is szerepel itt. Dizájn ugye nálunk nem szempont, de most ugyanaz a helyzet, mint a Deortegas  esetében, vagyis telitalálat. Kifinomultságban és csajosságban felveszik velük a versenyt: tele vannak katicákkal, pipacsokkal és madárkákkal. Le a kalappal, lelkiismeretesen komoly és kemény munkát végeznek, ezért én, Guszti, teljesen bevettem őket virtuális klubomba : ) Ráadásul a Nobleza-csapat egyik tagja nemcsak magyar ősökkel büszkélkedhet, de még operaénekes is – eredetileg (van úgy, hogy jó kanyart vesz valaki egy váltással).

FAJTA: 100% picual

SAVTARTALOM: max. 0,2º

DÍJAK: a világélvonalbeli termelő elég sok díjjal büszkélkedhet; itt lehet ezeket megnézni. Nagy jövő, sok perspektíva.

ILLAT: nagyon sokat ígér, eléggé intenzív, és teljesen tiszta, hűvös. Ott a szokásos, nyers növényi vonal a lágyszárúakkal, inkább levelekkel és citromlé, ill. paradicsomvíz kombójával. Erős ízt várunk.

ÍZ: azonnal beüt a korai szüretelésű picual zöld, éretlen karaktere és eléggé egyszerre érkezik a rozmaringos kesernye meg a citrusos-lombos salátatorzsás izé… ám durvább csípést, mi több, marást várunk, most ez nem olyan drámai, egyébként szerencsére, mert így a belépő jegyek sokáig megmaradnak. Szóval nincs méhcsípés, de azért semmiképpen sem lágy tétel, és inkább komolyabb, céltudatos, hétpróbás hölgyeket vegyünk vele célba – akár urakat is, simán megállja a helyét…

MIHEZ: sokaknak valószínűleg túl erős lesz mártogatni, ezért inkább tegyük vörös húsokhoz,vadszárnyasokhoz, karakteres zöldségekhez (brokkolihoz, padlizsánhoz, céklához), természetesen paradicsomhoz, szelídebb zöldsalátákhoz (madársaláta, fejes saláta), tésztaételek tetejére, krumplipürére, rizsre...

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg