Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Mantecado de cacao – kakaós mantecado 30 g/db (El Santo, Spanyolország)

150 Ft

5.000.- / kg
Mennyiség

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

A citromos mantecado citrommal, a kókuszos értelemszerűen kókusszal készül. A kakaós mantecadót cukrozatlan, holland kakaóporral ízesítik, ettől lesz erőteljesen kakaós. A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a hagyományos süti egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak. Ezt sajnos -- 2020-ban legalábbis -- a jelentős és nem feltétlenül arányos áremelkedés miatt el kellett hagynunk.

ÖSSZETÉTEL (kakaós mantecado): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), kakaópor, aroma. Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

A citromos mantecado citrommal, a kókuszos értelemszerűen kókusszal készül. A kakaós mantecadót cukrozatlan, holland kakaóporral ízesítik, ettől lesz erőteljesen kakaós. A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a hagyományos süti egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak. Ezt sajnos -- 2020-ban legalábbis -- a jelentős és nem feltétlenül arányos áremelkedés miatt el kellett hagynunk.

ÖSSZETÉTEL (kakaós mantecado): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), kakaópor, aroma. Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.