NAGYON KÖZÉRDEKŰ! A fagyok beálltától tavaszig péntekenként nem adunk fel csomagot, nehogy a GLS raktárában megfagyjon. A beérkező rendeléseket természetesen fogadjuk és feldolgozzuk, de csak hétfőn adjuk fel. Megértéseteket köszönjük!

NYITVATARTÁS: December 7-én és 14-én szombaton 10-18 óra között, december 15-én ezüstvasárnap és 22-én aranyvasárnap 10-18 óra között.

CSOMAGFELADÁS: Csomagot utoljára december 20-án adunk fel, ami 23-án érkezik. Ezúttal – a karácsonyi későkre gondolva – nem vesszük figyelembe az időjárást, tehát ha fagyni fog, akkor fagyni fog 🙂  Lényeg, hogy időben ott legyen! Hajrá, Guszti

Polvorón de almendra – mandulás polvorón 30 g/db (El Santo, Spanyolország)

Kategória:

 

Elfogyott

100 Ft

3.335.- / kg

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

Az alapváltozat a hagyományos mantecado casero (’házias, kézműves mantecado’): ez valamivel nagyobb a többinél, rengeteg fahéjjal illatosítják, és a tetejét szezámmaggal szórják.

A kakaós mantecado cukrozatlan, holland kakaóporral készül, ettől lesz erőteljesen kakaós.

A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a casero egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak.

 

ÖSSZETÉTEL (mandulás polvorón): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), mandula, fahéj, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscosnevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

Az alapváltozat a hagyományos mantecado casero (’házias, kézműves mantecado’): ez valamivel nagyobb a többinél, rengeteg fahéjjal illatosítják, és a tetejét szezámmaggal szórják.

A kakaós mantecado cukrozatlan, holland kakaóporral készül, ettől lesz erőteljesen kakaós.

A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a casero egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak.

 

ÖSSZETÉTEL (mandulás polvorón): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), mandula, fahéj, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscosnevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.