Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Pomodorini Manufaktúra, Magyarország. A Pomodorini egy fiatal kisgyerekes anyuka, Mannheim Anett családi vállalkozása. A paradicsomot a családja termeszti, az olívaolajat pedig tőlünk szerzi be. Meg aztán mindig is erre vártunk: minek hozzuk a paradicsomot külföldről, ha itthon is termeszti és készíti valaki?
MIRE SZÁMÍTSAK: aszalt paradicsomot (meg egyébként bármit) ritkán tesznek el extra szűz olívaolajban, mert sajnálják rá a jó olajat. Sima szűzben, sőt finomított olívaolajban eltett dolgokat gyakran látni; a fogyasztók nem szokták nézni, milyen olaj, csak olíva legyen. Csakhogy aki szokva van a jó olajhoz, azt az ilyen finomságoknál is zavarja a silány minőségű olaj – az egész élményt elrontja. Na most ezt a paradicsomot extra szűzben tették el, ráadásul az igazioliva szelíd arbequinájában. Szelíd olívaolajra kell készülni, és jó kis paradicsomélményre: nem túlsózott, sőt inkább édes benne a paradicsom. A szárított és a sült paradicsom között elsősorban állagban és felhasználhatóságban van különbség: a szárított változat több vizet veszít, az íze jobban koncentrálódik, csíkokra vagy kockára vágva gazdaságosabban – amolyan fűszerként -- használható. A sült paradicsom félig van szárítva, puhább, villával részben szétnyomható, szószokban azonnal, további főzés nélkül használható. Ízre mindkettő olyan, hogy az ember hirtelen megérti, mitől sorolják a paradicsomot a gyümölcsök közé, és miért készítenek belőle egyes helyeken paradicsomlekvárt.
ÖSSZETÉTEL: paradicsom, extra szűz olívaolaj, bazsalikom, fokhagyma, só. Egy üvegbe kb. 80 deka koktélparadicsom kerül; fajtája: mini San Marzano / Brioso.
MIHEZ: magában, hidegtálakhoz, rizottóba, pizzára, lepényekre, tésztára, tésztaszószokba, paradicsomos vagy fetás / krémsajtos mártogatókba dúsításnak stb. stb.
KISZERELÉS: nettó lecsöpögtetett súly 150 g, csavaros üvegben
TÁROLÁS: felbontás után hűtve tárolandó. Az olívaolaj a hűtőben be fog dermedni (ez a minőségére nincs hatással), de aggodalomra semmi ok: szobahőmérsékleten kitisztul, tálaláskor a paradicsomot bevonó olaj folyékonnyá válik.