*****2021.09.18. szombaton nemcsak hogy NYITVA LESZ A BOLT 10-18 óráig, de még egy tájházas-gasztrós rendezvény is lesz nálunk: klikk ide*****

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Polvorón de almendra – mandulás polvorón 40 g/db (El Santo, Spanyolország)

Kategória:

 

Elfogyott

150 Ft

3.750.- / kg

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

A citromos mantecado citrommal, a kókuszos értelemszerűen kókusszal készül. A kakaós mantecadót cukrozatlan, holland kakaóporral ízesítik, ettől lesz erőteljesen kakaós. A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a hagyományos süti egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak. Ezt sajnos -- 2020-ban legalábbis -- a jelentős és nem feltétlenül arányos áremelkedés miatt el kellett hagynunk.

ÖSSZETÉTEL (mandulás polvorón): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), mandula, fahéj, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscosnevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.

Leírás

KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.

MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet szárazon megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadóssá. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.

A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.

Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.

Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.

A citromos mantecado citrommal, a kókuszos értelemszerűen kókusszal készül. A kakaós mantecadót cukrozatlan, holland kakaóporral ízesítik, ettől lesz erőteljesen kakaós. A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.

Az olívaolajos mantecado a hagyományos süti egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak. Ezt sajnos -- 2020-ban legalábbis -- a jelentős és nem feltétlenül arányos áremelkedés miatt el kellett hagynunk.

ÖSSZETÉTEL (mandulás polvorón): búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), mandula, fahéj, aroma.  Nyomokban földimogyorót és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscosnevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)

Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.