***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oro del Desierto BIO Hojiblanca 0,5 l.

Kategóriák: ,

 

Friss almás alapkarakter harsogó zöld jegyekkel. 100% bio hojiblanca, 0,2 alatti savtartalom. Flos Olei 2023: a világ legjobb bio olívaolaja.

Elfogyott

7.300 Ft

14.600.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Rafael Alonso Aguilera SL, Tabernas, Almería (Andalúzia), Spanyolország. Azt mindenképpen tudni kell, hogy Európa mindössze egyetlen természetes sivataggal rendelkezik, úgy értve, hogy a terület mindenben megfelel a hivatalos éghajlati besorolásnak, ez pedig a Cabo de Gata, ami egy lecsüngő képlet Almería délkeleti részén. Nemzeti park meg minden, de számunkra a lényeg most tőle északnyugatra van, ez pedig Tabernas környéke, ami ugyancsak sivatagos. Annyira zavarba ejtően hasonlít az arizonai, coloradói, utah-i vagy új-mexikói tájegyüttesekre, hogy a spagettiwestern filmek itt készültek, vagyis az olaszok átjöttek ide vadnyugatoskodni, mi meg gyerekkorunkban elhittük, hogy Clint Eastwood egy maréknyi dollárért Santa Fé környékén repít golyót a suttyó mexikóiakba. És Fort Bravo ördögszekeres palánkházas városkájában kb. 20 euróért láthatunk dögös pultos Juanitát a szalonban, redves fogú cowboyokat kocsmai bunyózni, aztán kirepülni a lengőajtón és a porban koltot rántva műmeghalni. Ez is Spanyolország. Szóval itt Andalúzia délkeleti felén, a westernes Tabernas környékén, aminek még nincs DOP régiója, nagyjából két dologgal tudott Rafael Alonso Aguilera villantani: a sivataggal és a bióval. Sikerült. A Jordániára vagy Szíriára emlékeztető tájon elterülő, 100 hektáros ültetvényekről évről évre bajnok olajok kerülnek ki. Picuallal, hojiblancával, lechínnel és arbequinával dolgoznak, meg egy komoly házasítással. Évek óta a világ élvonalában.

FAJTA: 100% bio hojiblanca

SAVTARTALOM: 0,2 alatt

DÍJAK:  Flos Olei 2023: a világ legjobb bio olívaolaja. Itt vannak a díjaik.

ILLAT: nehéz dolgunk van, mert az aszályos évek kissé összezárják az illatokat, úgy értem, az Oro del Desierto többi tétele idén bizonyos mértékig hasonul, és  ez főleg az illatra értendő. De azért persze van tetten érhető különbség. Az hojiblanca, ami Andalúziában nagyon hasít, gyakran friss reszelt almás illatáról ismerszik meg. Ebben az esetben sincs ez máshogy, szépen jön a hámozott/félbevágott Granny Smith bukéja, csak még szúrósabban, olyan szokásos fűnyírással. Szép, üde, fitt😊

ÍZ: ugye, ellentétben a picuallal, itt inkább egy krémesebb, más viszkozitású fajta ad elegánsabb képet ízben. Nem csoda, hogy külön rajongótábora van az hojiblancának (én is oda tartozom!), mert bizonyos években olyan érett alma és egyéb trópusi gyümölcsök ízét hozza, hogy az már zavarba ejtő. Idén marad az almácska, meg a harsogó zöldek. Nem különösebben borsos, ezzel is a kedvelhetőbb tételek közé sorolható. A kesernye sem csap oda, de ennek ellenére a profik kiérzik az aszályt, még akkor is, ha első ránézésre (rákóstolásra) ez egy profi tétel. Mit várunk a bolygó egyik legjobb termelőjétől…

MIHEZ: befejezős olajnak vörös húsok, krumplis köretek (tört krumpli, püré) tetejére, rizspiláfokhoz, tésztára, krémlevesekre, salátára, paradicsomhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 liter díszüveg.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Rafael Alonso Aguilera SL, Tabernas, Almería (Andalúzia), Spanyolország. Azt mindenképpen tudni kell, hogy Európa mindössze egyetlen természetes sivataggal rendelkezik, úgy értve, hogy a terület mindenben megfelel a hivatalos éghajlati besorolásnak, ez pedig a Cabo de Gata, ami egy lecsüngő képlet Almería délkeleti részén. Nemzeti park meg minden, de számunkra a lényeg most tőle északnyugatra van, ez pedig Tabernas környéke, ami ugyancsak sivatagos. Annyira zavarba ejtően hasonlít az arizonai, coloradói, utah-i vagy új-mexikói tájegyüttesekre, hogy a spagettiwestern filmek itt készültek, vagyis az olaszok átjöttek ide vadnyugatoskodni, mi meg gyerekkorunkban elhittük, hogy Clint Eastwood egy maréknyi dollárért Santa Fé környékén repít golyót a suttyó mexikóiakba. És Fort Bravo ördögszekeres palánkházas városkájában kb. 20 euróért láthatunk dögös pultos Juanitát a szalonban, redves fogú cowboyokat kocsmai bunyózni, aztán kirepülni a lengőajtón és a porban koltot rántva műmeghalni. Ez is Spanyolország. Szóval itt Andalúzia délkeleti felén, a westernes Tabernas környékén, aminek még nincs DOP régiója, nagyjából két dologgal tudott Rafael Alonso Aguilera villantani: a sivataggal és a bióval. Sikerült. A Jordániára vagy Szíriára emlékeztető tájon elterülő, 100 hektáros ültetvényekről évről évre bajnok olajok kerülnek ki. Picuallal, hojiblancával, lechínnel és arbequinával dolgoznak, meg egy komoly házasítással. Évek óta a világ élvonalában.

FAJTA: 100% bio hojiblanca

SAVTARTALOM: 0,2 alatt

DÍJAK:  Flos Olei 2023: a világ legjobb bio olívaolaja. Itt vannak a díjaik.

ILLAT: nehéz dolgunk van, mert az aszályos évek kissé összezárják az illatokat, úgy értem, az Oro del Desierto többi tétele idén bizonyos mértékig hasonul, és  ez főleg az illatra értendő. De azért persze van tetten érhető különbség. Az hojiblanca, ami Andalúziában nagyon hasít, gyakran friss reszelt almás illatáról ismerszik meg. Ebben az esetben sincs ez máshogy, szépen jön a hámozott/félbevágott Granny Smith bukéja, csak még szúrósabban, olyan szokásos fűnyírással. Szép, üde, fitt😊

ÍZ: ugye, ellentétben a picuallal, itt inkább egy krémesebb, más viszkozitású fajta ad elegánsabb képet ízben. Nem csoda, hogy külön rajongótábora van az hojiblancának (én is oda tartozom!), mert bizonyos években olyan érett alma és egyéb trópusi gyümölcsök ízét hozza, hogy az már zavarba ejtő. Idén marad az almácska, meg a harsogó zöldek. Nem különösebben borsos, ezzel is a kedvelhetőbb tételek közé sorolható. A kesernye sem csap oda, de ennek ellenére a profik kiérzik az aszályt, még akkor is, ha első ránézésre (rákóstolásra) ez egy profi tétel. Mit várunk a bolygó egyik legjobb termelőjétől…

MIHEZ: befejezős olajnak vörös húsok, krumplis köretek (tört krumpli, püré) tetejére, rizspiláfokhoz, tésztára, krémlevesekre, salátára, paradicsomhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 liter díszüveg.