Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ:
Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Messzebbről kezdem: talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik; hozzáteszem, hogy nem hiába a sok fajta, ritka az olyan év, amikor mindegyik patent, de mi ugye csak abból kérünk, ami valóban profi lett, a többit vihetik azok, akik a palackra mennek.
FAJTA: 100% pajarera. A fajta nagyon jó hozamú, majdnem eléri a picual hozamát; olaját alapvetően az édesebbek közé helyezik. A hegyvidéki magasabb páratartalomra a többi fajtánál jobban reagál, lombkoronája pedig sűrűbb és zártabb. Az érett bogyók zamata nagyon vonzza a madárkákat, akik a lombok között fontoskodva csicseregnek, ezért is lett a picudo/picuda mellett a másik elnevezése pajarera, vagyis kalitka :) -- talán ezt a címkén is megjelenítik.
SAVTARTALOM: max. 0,2º
ILLAT: A határozottan koktélparadicsomos buké mellett, fásszárúak friss vesszöinek háncsa a megfelelő nekifutás. Aztán almahéj, zöldborsóhéj, meg citrusok héja alatti puha és fehér szövet. Hibátlan.
ÍZ: Nagyon párban áll a picuallal, annyi eltéréssel, hogy krémesen indul és a közepes növényi keserűség mellett közepesen lesz borsos. A borsóhéj ízben is jelentkezik, valakinek az fontos, de a citrusos jellegéből ez nem von le. Az a salátatorzsás karakter sokáig megmarad. Érdekes a palack színének megválasztása, mintha kevésbé lenne tudatos, hiszen egy sokszor ütős, maszkulin olajat rejt, erőteljesebb csípéssel. Valójában – és most tényleg tekintsünk el a palacktól - meglepő módon rengeteg hölgy keresi pontosan ezeket a jegyeket. A tippem erre az, hogy az ilyen harsányabb, de nem kegyetlen olajok egy vegyes zöldsalátán, tésztán, de még egy egyszerű pizzán is inkább a paradicsomosságot és a többi zöldfűszert emelik ki. Szép tétel, idén kevésbé maszkulin, a palack külön pont.
MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, sertés-, marha- vagy vadragukhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.
KISZERELÉS: 0,5 l egyedi címkés pink díszüveg