***Kedves igaziolivások! Csak azért, hogy mindenki eljusson a boltba, karácsony előtt öt szombaton nyitva leszünk.
Tehát 2023.11.25, 12.02, 12.09, 12.16. és 12.23. szombaton 10:00-13:00 óráig nyitva lesz a bolt. Várunk titeket!***
 
***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Oleum Hispania Pajarera 0,5 l. Pink kalitka.

Kategóriák: ,

 

Kifejezetten erős, magas polifenoltartalmú olaj citrusos-zöldsalátás jegyekkel, rendes csípősséggel. 100% pajarera, 0,3% savtartalom, 0,5 l sötétített pink üveg egyedi címkével. Ennek a fajtának a sűrű lombkoronája vonzza a madarakat, ezért lett a picudo másik neve pajarera, vagyis madárház, de nekünk most jó lesz a kalitka is: )

5.600 Ft

11.200.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik. Voilá! Vagy inkább ¡ahí vas!

FAJTA: 100% pajarera. A fajta nagyon jó hozamú, majdnem eléri a picual hozamát; olaját alapvetően az édesebbek közé helyezik. A hegyvidéki magasabb páratartalomra a többi fajtánál jobban reagál, lombkoronája pedig sűrűbb és zártabb. Az érett bogyók zamata nagyon vonzza a madárkákat, akik a lombok között fontoskodva csicseregnek, ezért is lett a picudo/picuda mellett a másik elnevezése pajarera, vagyis madárház -- de nekünk most jó lesz a kalitka is : )

SAVTARTALOM: max. 0,3º

ILLAT: Annak idején szerepelt (és talán még most is szerepel) a Cladium picudóján a DOP jelölés, tehát egy ennyire lokális fajtát illik jól megcsinálni. Ha az illatát le akarjuk írni, fásszárúak friss vesszőinek háncsa a megfelelő nekifutás. Aztán almahéj, zöldborsóhéj, citrusok héja alatti puha és fehér szövet.

ÍZ: Nagyon párban áll a picuallal, annyi eltéréssel, hogy a növényi keserűség mellett határozottan borsos lesz, és elég hamar. De a citrusos jellegéből ez nem von le. Az a salátatorzsás karakter sokáig megmarad. Különös a palack színének megválasztása, mintha kevésbé lenne tudatos, hiszen egy ütős, maszkulin olajat rejt, erőteljes csípéssel. Érdekes – és most tényleg tekintsünk el a palacktól -, hogy meglepő módon rengeteg hölgy keresi pontosan ezeket a jegyeket. A tippem erre az, hogy ezek az intenzív, kesernyés és borsos olajok egy vegyes zöldsalátán, de még egy egyszerű pizzán is inkább a paradicsomosságot és a többi zöldfűszert emelik ki. Szép, harsány tétel, a palack külön pont.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, sertés-, marha- vagy vadragukhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  0,5 l egyedi címkés pink díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleum Hispania, Carcabuey, (Córdoba, Spanyolország). Talán rajtunk kívül emlékszik még valamelyik vevőnk a Cladiumra. Sok évig volt nagyon menő, nem olcsó, de kimagasló minőségű olajunk, főleg az hojiblancájuk. Csakhát jött a Covid, vele meg a gazdasági nehézségek, és a Cladiumot készítő Aroden csapata nagyon nehéz helyzetbe került – mint sokan mások az agrárszektorban (is). Úgyhogy eladták a céget a Cladium feje fölött. Mi akkor nagyon megijedtünk, hogy ennyi volt, jön az új brand, a Cladiumnak és a minőségnek annyi. De nem. Ahogy a szőlészet esetében is, itt is elővételi joga van a szomszédoknak, tehát az eladásra szánt olajligetek céggel együtt átvándoroltak a fél kilométerre északra fekvő szomszéd olívászathoz, az Oleum Hispaniához. Jó érzékkel nem bántották a Cladiumot, sőt 2023-ban vele hozták el a legjobb közepes intenzitású fajtaolaj díját a Flos Oleiben… De amúgy is nagyon patent tételeket raknak le, az arculatról már nem is beszélve. Nagyon modern és tüchtig üzemet (most már üzemeket) visznek, benne vannak a QvEXTRA! tömörülésben (a palackokon az arany SIQEV körcímke a biztosíték), ami az előírásokon felüli plusz szigorú szabályozással engedi csak maga közé a tagokat. Eleje-vége, megint egy vérprofi csapat, ütős, évről évre komoly tételekkel. A viszonylag magasabb, átlag 650 méteres szintmagasság és a Priego de Cordóba DOP körzethez képesti fajtagazdagság minden évben kiemeli valamelyik olajukat. A régiós nagy fajták mellett, mint a picual, picudo és az hojiblanca, készítenek még arbequinából és arbosanából is olajat. Egyik jobb, mint a másik. Voilá! Vagy inkább ¡ahí vas!

FAJTA: 100% pajarera. A fajta nagyon jó hozamú, majdnem eléri a picual hozamát; olaját alapvetően az édesebbek közé helyezik. A hegyvidéki magasabb páratartalomra a többi fajtánál jobban reagál, lombkoronája pedig sűrűbb és zártabb. Az érett bogyók zamata nagyon vonzza a madárkákat, akik a lombok között fontoskodva csicseregnek, ezért is lett a picudo/picuda mellett a másik elnevezése pajarera, vagyis madárház -- de nekünk most jó lesz a kalitka is : )

SAVTARTALOM: max. 0,3º

ILLAT: Annak idején szerepelt (és talán még most is szerepel) a Cladium picudóján a DOP jelölés, tehát egy ennyire lokális fajtát illik jól megcsinálni. Ha az illatát le akarjuk írni, fásszárúak friss vesszőinek háncsa a megfelelő nekifutás. Aztán almahéj, zöldborsóhéj, citrusok héja alatti puha és fehér szövet.

ÍZ: Nagyon párban áll a picuallal, annyi eltéréssel, hogy a növényi keserűség mellett határozottan borsos lesz, és elég hamar. De a citrusos jellegéből ez nem von le. Az a salátatorzsás karakter sokáig megmarad. Különös a palack színének megválasztása, mintha kevésbé lenne tudatos, hiszen egy ütős, maszkulin olajat rejt, erőteljes csípéssel. Érdekes – és most tényleg tekintsünk el a palacktól -, hogy meglepő módon rengeteg hölgy keresi pontosan ezeket a jegyeket. A tippem erre az, hogy ezek az intenzív, kesernyés és borsos olajok egy vegyes zöldsalátán, de még egy egyszerű pizzán is inkább a paradicsomosságot és a többi zöldfűszert emelik ki. Szép, harsány tétel, a palack külön pont.

MIHEZ: tésztához, paradicsomhoz, sertés-, marha- vagy vadragukhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.

KISZERELÉS:  0,5 l egyedi címkés pink díszüveg