Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMELŐ, TERMŐHELY: Acetaia Guerzoni; Concordia sulla Secchia, Emilia-Romagna (Modena), Olaszország. A modenai Guerzoni‑család a 70-es években kezdte meg a nagyiktól örökölt szőlőterületek átalakítását hagyományos gazdálkodásúról biodinamikusra. A termőterület Emilia-Romagna középső részének legészakibb pontja, Concordia sulla Secchia környéke, Modenától 30 km északra, a Póhoz valamivel közelebb, ám a lombard határtól csupán 2 kilométerre. A biodinamikus gazdálkodásra váltást a helyiek pont úgy bámulták, mint Incsu Csunna a rózsaszín kínai műanyag sastollakat, vagyis nem értették, hogy akkor ezt most itt akkor hogy. Mondhatjuk, hogy teljesen hülyének nézték őket, de a nagyobb kihívás az volt, hogy akkoriban Olaszországnak semmilyen vonatkozó minősítése nem volt, így a német Demeter irányelveit követték, innen is kaptak minősítést. Ez 1984-ben történt, azóta következetesen biodinamikusban nyomják… Természetesen minden szem szőlő modenai területről származik. Jelenleg Felice, Iride és Lorenzo viszik vállukon a családi vállalkozást, ugyanazzal a töretlen szemlélettel, lelkesedéssel meg persze hozzáértéssel. Minket ők találtak meg és erre nagyon büszkék vagyunk. A termékeikre nemkülönben.
MI EZ? Klasszikus almaecet, csak épp demeter minősítésű (=biodinamikus, szigorúbb, mint a bio), és még szűretlen is. A szűretlenség azt jelenti, hogy az ecetnek magasabb a szárazanyag-tartalma, és ennek természetes velejárója, hogy a szárazanyag (üledék) egy idő után leszáll az aljára, ezért használat előtt érdemes felrázni. Fontos, hogy ez az almaecet valamivel szárazabb (=kevésbé édes), mint amihez sokan szokva vannak, vagyis ne keressük benne a balzsamecetek édes-karamelles jellegét. Nagyjából egy almabort (cidert vagy sidrát) kell elképzelni, csak gyümölcsösebb formában; Guerzoniék a lehető legszerencsésebben megőrzik a méltán híres trentinói alma ízét és illatát.
MIHEZ: salátaöntethez, pácoláshoz, savanyításhoz, ivóecetként ecetfröccsnek (pár kanál almaecet felszódázva; úgy kell elképzelni, mint egy limonádét: frissítő, savanykás, de közben gyümölcsös).
ÖSSZETEVŐK: szűretlen almaecet*. *Ellenőrzött biodinamikus gazdálkodásból.
DEMETER MINŐSÍTÉS: ezt a minősítést a biodinamikus gazdaságból származó termékek kapják. A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. Még több a biodinamikus gazdálkodásról a Kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.
KISZERELÉS: 0,5 l üveg