***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Estepa Egregio BIO 0,5 l díszüveg. Zöld jelzés

Kategóriák: ,

 

Meglehetősen erős, zöld salátatorzsás, levélzöldséges alapkarakter friss faháncsos jegyekkel, határozott kesernyével és borsossággal. Hojiblanca, picual házasítás; 0,2º savtartalom. Biogazdálkodásból származik. 0,5 l fehér díszüveg.

5.900 Ft

11.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: november első felében szüretelt hojiblanca és picual, miután a kimondottan bioültetvényeken ezt a két fajtát találjuk. Az elnevezés mind spanyolul (e: egrehio), mind olaszul (e: egredzso) azt jelenti: kiváló, jeles, megszólításként tisztelt.

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a 2017-es nürnbergi BIOFACH-on a legjobb tíz bio extra szűz közé választották. Bővebben itt.

ILLAT: a paradicsompüré bukéja meghökkentő, de ezen is átüt az hojiblanca a nyers krumplis/padlizsános/articsókás jellegével, ezzel egy nagyon puha illatot kapunk. Talán a picual idén kimondottan fenyős jegyeket tesz hozzá, a lényeg, hogy csúcs ez az illat, valami tuti dolgot várunk.

ÍZ: na ez érdekes. Elsőre teljesen papsajtos, krémes, dús – és rögtön jólesően kesernyés, mellette jön az éppen működő olajmalom nagyon intenzív és zöld „olívagőze” (ha valaki egyszer már volt ilyenben, úgy könnyebb elképzelni), aztán a torzsás kesernye nyomában azonnal az intenzív borsosság. A zöld levelek mellett bőven ott vannak a friss faháncsos jegyek. Az „estepás” jelleg fent az orrgaratban nagyon megfogható, de ezt is az éretlen hojiblanca számlájára írjuk. Matinéra senki ne vigye, inkább ajándékba, mert idén ez komolyan VAGÁNY tétel lett.

MIHEZ: halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l fehér díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Oleoestepa SCA, Estepa (Andalúzia), Spanyolország, Estepa és Puente Genil jelzett eredetű (D.O.) ültetvényeiről. Az Oleoestepa elég nagy termelő, illik is róla többet írni. Tizenhét malmuk működik a tizenhárom DOP Estepa (vagyis Estepa eredetvédelmi) körzetben, és jelenleg több mint hétmillió fáról szüretelnek 54 000 hektáron – vagyis hiába nagyok, hagyományos ültetvényekkel dolgoznak (majdnem 80% hojiblanca, van még arbequina, manzanilla és persze picual). A Sevilla és Córdoba tartományok határvidékére kiterjedő termelőszövetkezeti birtokrendszere és több ezer kisebb-nagyobb beszállítója ellenére nemcsak profi minőséget állít elő, de alapvetően fenntartható gazdálkodást folytat. Az igazság az, hogy a több mint három évtizede alapított Oleoestepa egy eléggé mennyiségorientált környezetben kezdett el máshogyan gondolkodni és termelni. Akkoriban és később is Andalúzia-szerte a legjobb megélhetést az biztosította, ha valaki jó sok és eléggé mindegy, milyen minőségű olívaolajat termelt és szolgáltatott be a felvásárlóknak. Ezek az olajok aztán összeöntve kerültek az ismert áruházi márkák palackjaiba. Az Oleoestepa a szektorban elsőként vezette be, hogy kistermelőiknek nem kilóra fizetik a bogyót, hanem minőségre, így a mennyiség nem ment a minőség rovására, épp ellenkezőleg. A leginkább méltatott andalúz szövetkezetről beszélünk – persze ez nem mindig volt így. Álvaro Olavarríától (az Oleoestepa vezetőjétől, a QvExtra! International alelnökétől) egy vacsorán hallottam még 2011-ben: ő még emlékszik, mikor koccintottak az első 1% savtartalmú tételre. Ma már 0,3 alatt mozognak… Benne vannak a QvExtra! tömörülésben, és hagyományosan nekik tulajdonítják a legnagyobb egybefüggő, tehát megszakítások nélküli biobirtokot. És szerintem évről évre jobbak. Az Oles (ahogy mi egymás között hívjuk) a legjobb példa arra, hogy lehet korrekt és megalkuvásmentes munkát végezni nagyban is (erre van még egy hasonló példa Andalúziában: Venta del Barón). Tipikus példa arra, hogyan hagyják le az olaszokat ár‑érték arányban…

FAJTA: november első felében szüretelt hojiblanca és picual, miután a kimondottan bioültetvényeken ezt a két fajtát találjuk. Az elnevezés mind spanyolul (e: egrehio), mind olaszul (e: egredzso) azt jelenti: kiváló, jeles, megszólításként tisztelt.

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a 2017-es nürnbergi BIOFACH-on a legjobb tíz bio extra szűz közé választották. Bővebben itt.

ILLAT: a paradicsompüré bukéja meghökkentő, de ezen is átüt az hojiblanca a nyers krumplis/padlizsános/articsókás jellegével, ezzel egy nagyon puha illatot kapunk. Talán a picual idén kimondottan fenyős jegyeket tesz hozzá, a lényeg, hogy csúcs ez az illat, valami tuti dolgot várunk.

ÍZ: na ez érdekes. Elsőre teljesen papsajtos, krémes, dús – és rögtön jólesően kesernyés, mellette jön az éppen működő olajmalom nagyon intenzív és zöld „olívagőze” (ha valaki egyszer már volt ilyenben, úgy könnyebb elképzelni), aztán a torzsás kesernye nyomában azonnal az intenzív borsosság. A zöld levelek mellett bőven ott vannak a friss faháncsos jegyek. Az „estepás” jelleg fent az orrgaratban nagyon megfogható, de ezt is az éretlen hojiblanca számlájára írjuk. Matinéra senki ne vigye, inkább ajándékba, mert idén ez komolyan VAGÁNY tétel lett.

MIHEZ: halhoz, szárnyashoz, szelídebb ízű zöldségekhez, tésztákhoz, salátákhoz, tojásételekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l fehér díszüveg