Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Casas de Hualdo Arbequina 0,5 l. A ház asszonya.

Kategóriák: ,

 

A lágy olajok közül a legintenzívebb. Zöldalmás, vágott füves és enyhén zöldparadicsomos jegyekkel. Észrevehető borsosság! 100% arbequina, max. 0.2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg. Szüret: 2019/20.

3.500 Ft

7.000.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez 8 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma, a fű és a zöldmandula, amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, de ez a szüret egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-sóska-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Összevethetjük a másik idei favoritommal (ebben az évben is; Guszti), a Basilippo Selecciónnal, na, az még egy elegáns kiugrás.

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy nekem a lányosan gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, rögtön jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- folyékony dió és almahéj, ha az alapkarakterét lehet így leírni. Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2020-ra például 99 pontot kaptak a Flos Oleitől

ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez 8 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma, a fű és a zöldmandula, amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, de ez a szüret egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-sóska-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Összevethetjük a másik idei favoritommal (ebben az évben is; Guszti), a Basilippo Selecciónnal, na, az még egy elegáns kiugrás.

ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy nekem a lányosan gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, rögtön jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- folyékony dió és almahéj, ha az alapkarakterét lehet így leírni. Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg