Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
8.500 Ft
8.500.- / lTERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.
FAJTA: 100% bio arróniz (vagy Royuela, Bermejuela, Hembra, Vidrial); az Ebro felsőbb folyása mentén termesztik, Navarra és Rioja területein. Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: mindig is egyedülállónak tartottam, ráadásul ez a nagyon nyers törökmogyorós fejjegy annyira jellemzi az Artajo arrónizát (meg valójában a termelőt, illetve az egész régiót), hogy már ezzel is jól elkülönül a többi fajtától. Tehát itt nem az édeskés búzafűre kell gondolni, hanem a nagyon jó minőségű, ám kissé még tejes piemonti mogyoróra. És egy picit odaszúr valami még harsogóbb, sötétzöld növénylé‑illat. De az ízben jön a következő meglepi.
ÍZ: mindenképpen nagyon nehéz hová tenni, és a veszett keresgélésből mindig a kakaó, pontosabban a mogyorós csoki kerül ki győztesen :). Meg egy drága, jó minőségű krumplifajta, aminek nem tudni a nevét, cserébe lédús és illatos. Komolyan. Érdekes, valami zöldborsó hüvelyére és édes salátalevélre emlékeztető belépő után rögtön jön egy kicsi kesernye és most csak közepes borsosság, de mellette folyamatosan érezni a mogyorós csokit – én valójában ezt gondolom valami Ebro-menti terroirnak. A tavaszi rügyes, hagymásvirágos (nem hagymás!) és ibolyás dolgok persze végig megvannak a periférián, és kimondottan erős egyensúlyban vannak a kakaóvajas alapkarakterrel. Meg még tejes dió hártyája. Ja és a legfontosabb: BÜKKMAKK. Na ezt lehet kikapni, kötelező egyszer egy arrónizra beruházni, mert kihagyhatatlan aromákat tud. Idén egyébként az igazioliva egyik bőrdzsekis tétele, vagyis a hard core menőkkel motorozik. Abszolút személyes kedvenc (Guszti).
MIHEZ: karakteres ízű zöldségekhez, gyökérzöldségekhez, vadhúshoz, érlelt sajtokhoz, nem édes diós vagy mogyorós szósszal készült tésztákhoz, diós-zöldséges-húsos ragukra, sőt az utóbbi időben oly divatos vaníliafagyi-olívaolaj-tengeri só kombóhoz hasonlóan akár magas kakaótartalmú csokoládéfagylalt tetejére, pár szem tengeri sóval (ha van, fekete olajbogyós ízesített sóval).
KISZERELÉS: 1 l sötétített, BPA-mentes PET