Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ:
Cuadrat Valley, L’Albagés és Juncosa között, Lérida (Katalónia) Spanyolország, Les Garrigues DOP körzet.
Nos, nem olyan gyakran esik meg nálunk egy új termelő prezentálásakor, hogy gyakorlatilag rögtön az indulásnál ott vagyunk, márpedig most ez történt. Ezt úgy kell érteni, hogy a francia-katalán tulajdonú Cuadrat Valley 2024-ben készített először olívaolajat, ebben az évben meg is kapták az ország legmodernebb malma elismerést, illetve ők kerestek meg minket (na jó, a Casas de Hualdónak is volt ehhez némi köze). 90 hektárról van szó, de csak 62 hektáron állnak olajfák, a maradékon érintetlenül hagyták a ligetes tájat. A sztori sem mindennapi: az 1930-as évek spanyol polgárháborúja elől menekülve Sebastià Cuadrat Realp elhagyta nem csak a szülőfaluját, L’Albagést, de az országot is. Bordeaux-ban telepedett le, majd eltelt 80 év, és Evelyne nevű unokája megcsípett egy éppen eladó olajligetet L’Albagésben. Jött a gyökerekhez való visszatérés vágya, és családostul leigazoltak Katalóniába. Sok kisebb ültetvény felvásárlásával egyetlen nagy tömböt hoztak létre. A terület egy UNESCO Világörökségi Helyszínen fekszik, és szárazon rakott sziklaépítészetéről híres. Na és ebben a lankás-ligetes környezetben egy olyan üzemet raktak össze, mint egy nagyon jó ízlésű luxusvilla, ami VALÓBAN beilleszkedik a tájba -- nem úgy, mint egy tanúhegyre felpakolt betonbunker, ami a kommunista Albániát idézi.
Tehát van egy építészetileg 5 csillagos, friss-ropogós olívászatunk, amit sikerült teljesen a varázslatos katalán tájba illeszteni, aztán egy teljesen bio szemléletmódú megközelítés (UNESCO terület…), ennek megfelelően vegytiszta technológia (pillanatnyilag össz-vissz kettő ennyire MaxProNo.1 olajmalom van a világon), ami gyakorlatilag a legintaktabb módon állít elő extra szüzeket, és csakúgy, mint annak idején a Casas de Hualdo, ők is a világ legjobb olívaolaja címre hajtanak – a Casasnak sikerült már zsinórban többször is, itt sincs túl sok aggódni valónk. A CV kizárólag arbequinával dolgozik, és a szüreti időpontok változtatásával készíti el különböző tételeit. A terroirban és a malomban rejlő lehetőségeket és a saját képességeiket is egész biztosan világosan felmérhették, ha a következő egyszerű, semmitmondó és profán nevet választották a legelső, októberben lejött tételüknek: ELIXIR… persze viccelek, ilyen paraméterekkel vértezve fénysebességgel lehet feltörni a csúcsara.
FAJTA: 100% bio arbequina. A fajta eredetileg katalán, de rengetegen termesztik másutt is. Jó években az édes alma és mandula dominál az édeskés salátafélékkel. Kevésbé sikeres években pedig tud öregdiós, fás, amolyan rottyant lenni, de olyankor nálunk nem kapható ilyen : ). Nemigen hozzák forgalomba egyéb elnevezésein, de jó, ha tudunk még ilyen cuki neveket: Arbequí, Arbequín, Blancal, Herbequín, Oliva de Arbela, Oliva de Borjas Blancas, del Manglot. Vitán felül az egyik, ha nem a legkedveltebb világfajta, mindenkinek bejön, de rossz kezekben, rossz helyen és rossz időjárással nagyon sokat lehet rontani a karakterén.
SAVTARTALOM: max. 0,1º
ILLAT: mivel nem egy tucatos és mindenki által jól ismert arbequinára törekedtek, az illat sem lesz a legmegszokottabb. Nagyon korai a szüret, tehát annyira zsenge, üde és villogó, hogy itt nincsen dióhártya, se paradicsomos beütés. Nagyon zöld alma, nagyon éretlen banán héja, meg nagyon sok közparkban tépkedett gyep ennél is több apró olajbogyó péppé zúzva. Meg bimbózó akácvirág első osztályú reszelt krumplival és sóskalevéllel (nem megenni kell! SzagolniJ). Príma.
ÍZ: bezzeg az ízében rögtön jön a mandula virágszirmokkal, az éretlen, még lisztes banán jegyeivel, jó kis lédús édes salátás zöngével. Az almamagos és enyhén keserűmandulás indítás baromi izgalmas, de elég hamar megkapjuk az arbequinához képest magasabb polifenolt, ami magában kóstoláskor még az ínyünknél is okozhat némi zsibongást. Sem a borsosság, sem az almamagos kesernyécske (ez tényleg kicsinyíteni kell, mert alig van) nem hagy bennünk nyomot, na de a többi jegy! Valóban olyan az utójátéka, hogy elhisszük: valami elixír került belénk.
MIHEZ: kenyérrel mártogatni, tésztához, paradicsomhoz, fehér húsokhoz, zöldségkrémlevesekre, mártogatókhoz, sült vagy párolt zöldségekre, szelídebb ízű salátákra, stb. stb.
KISZERELÉS: 0,5 l egyedi díszüveg