Szatyrom
Drop product in here
Nagyon büszkén jelentjük be, hogy az igazioliva szerényen, néhány palack Artajóval, de mégis beszállt Weöres Szabi mellé New Europe nevű vitorlásába. A világ egyértelműen legkeményebb vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on 100 nap alatt kell körbevitorlázni a bolygót, KIKÖTÉS NÉLKÜL ÉS TELJESEN EGYEDÜL. Igen. 100 nap az óceánon teljes magányban. A nagyon kevés alvás mellé szerencsére rengeteg stressz járul. Az extra kalóriák nagyon kellenek, ezért mi 3 liter extra szűzzel támogatjuk az ország egyik legőrültebb sportolóját. Tehát igaziolivával a Föld körül: itt tudjátok követni, merre jár Weöres Szabolcs.
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
5.500 Ft
11.000.- / lTERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!
DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de 2022-ben és 2023-ban is a világ legjobbjai között vannak a Flos Olei 100 pontjával.
FAJTA: 100% arbequina
SAVTARTALOM: nagyon maximum 0,2º
ILLAT: Na kérem. Az arbequináról a Casas esetében azt tudom elmondani, hogy amióta ismerjük őket (és ez kb. 11 év, vagy több…), minden évben ez a fajta adta a legtöbb és legváratlanabb meglepetést, mert akkorákat változott. De soha nem hátrányára. Volt mandulás év, aztán articsókás, aztán zöldalmás, aztán diós, aztán paradicsomos, stb. Ez a mostani is eltér az előző évtől, és senkit nem fog eltántorítani, ha már rászokott a Casas de Hualdóra. Persze megvan a zöldalma (főleg a héja), a fű (főleg búzafű), amik azért kb. állandó jelzői az arbinak, Ez a szüret is egyszerre hozza a zöldalmahéj-éretlen banán-paradicsom illatmixet, ráadásul erős gőzzel, teljes gőzzel : ) Van még benne félérett kiwi is…
ÍZ: megint egy, a lágy olajok felső határát súroló arbequina, és a zöldfüves-mandulás jegyek alatt nagyon szép dióízzel fut végig. Érdekes, hogy a gyenge növényi kesernye, bár majdnem elhanyagolható, elég hamar jelentkezik, de ez olyan dióhártyás, még csak nem is almamagos -- de ellentétben a dió ősziségével, ez a tétel teljesen április… Megint a nagyon sokak által kedvelt extra szűz élményét adja, és az ára még mindig csúcs. A fajtához képest kicsit intenzívebb, szóval azok is értékelik, akik azért az arbequinánál erősebb fajtákat kedvelik. Azért az aszályos 2022 nem tud nyom nélkül lelépni, voltak már sokkal gyümölcsösebb évek, de hát innen szép ilyen tételeket készíteni.
MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz
KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg