Szatyrom
Drop product in here
***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
19.700 Ft
6.566.- Ft / lTERMŐHELY, TERMELŐ: Alferrarede, Abrantes (Ribatejo, Portugália középső vidéke), a Tejo (latin Tagus, spanyol Tajo) középső folyásvidékén. A kétszázötvenvalahány hektáron galega, cobrançosa, cornicabra, arbequina és picual fák állnak. A Sociedade Agricola Ouro Vegetal (SAOV) nagyon fiatal kezdeményezés, alig másfél évtizedes, nem csoda, hogy más úton járnak, mint a helyben megszokott – a „hagyományos” termelők nagy része nem is fogadja el a jó kis tompa ízű, jól bevált átlag portugál tételekhez képest „füves” és intenzív olajaikat. Ennek ellenére Alberto Serralha Gomes olívászként megy a maga útján, és fiatal(abb) kora ellenére a szakma régebbi motorosai is szívesen tanulnak tőle. Van mit. Az a helyzet, hogy méltatható extra szűz tekintetében Portugália talán ha egy tucatnyi termelőt tud felmutatni – tetszik, vagy sem, de egy évtizednyi tesztelés szól belőlem. Ezt a csoportot is elfelezik a feleslegesen és érthetetlenül túlárazott tételek, mert az árképzésnél néhányan toszkán mércét használnak. Ami marad, abból lehet válogatni. Akkor ütött be a korábbi válság, aztán a covid, amikor már éppen jó irányba változtak volna a dolgok. Reménykedünk.
FAJTA: galega és cobrançosa, vagyis csak portugál fajták. Amúgy is annyira egyszerű és keveset mutató a palack, hogy teljesen ellentétes azzal, ami benne van. Vigyázat, félszűretlen tétel, vagyis kibontás után rövidebb ideig őrzi meg karakterét, emiatt idén is inkább azok válasszák, akik jó tempóban használnak olívaolajat a konyhában.
SAVTARTALOM: max. 0,3º
ILLAT: a két portugál fajta okozza, hogy csak nagy vonalakban hasonlít az illat az olasz vagy spanyol korai szüretekre. Viszont a galega miatt nem az a szokásos növényi illat dominál, inkább valami olyan édes-fűszeres virágosság, amit igazából még nem fejtettem meg. Tudom, elsőre meglepően hülye társítás, de el kell hinni, hogy a megszokott tépett füves alapkarakterhez képest ez szegfű illatú. Némely években paradicsom, de idén ez nem kiugró.
ÍZ: jellegzetes. Annyira kiugrik és minden egyéb fajtától elüt a cobra, hogy nem hiába az egyik kedvencünk. Csak egy pillanatra füves, inkább paradicsomos, meglepő virágporosság jön, olyan napfényesség, és az ízben talán megjelenik az édes mandula, ami eredhet a galegából. Rövid borsosság, aztán csak az a bizonyos fehér virágú bokor/cserje marad hosszan, ami nem jut eszembe, hogy mi, de nagyon nyári. Orrban sokkal hosszabb, mint ízben, bár a kettőt együtt szokták hozni, mint aroma. Hozzá érezhető kesernye. Nos, ez is olyan olaj, ami annyira középen van, hogy mindenkinek bejön. Megbízható, érthetően szerethető tétel. Még mindig jó áron.
MIHEZ: salátákhoz, sült vagy párolt zöldségekhez, tésztákhoz, húsokhoz, krémlevesbe (és a tetejére), főzelékbe (és ennek is tálalás előtt a tetejére), mártogatókhoz, stb. stb.
KISZERELÉS: 3 PET