Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Bioolajukat elkülönített területen, kistermelőik egy külön csoportja készíti. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta. Kár, hogy nem minden évben sikeres a szüret. Mármint az igazioliva ízlésébe nem mindig illeszkedik az a bizonyos évjárat. De ez most megint korrekt lett, jó árral.
FAJTA: 100% BIO koroneiki. DOP (eredetvédett) olaj Messara körzet eredetvédelmi jelzésével.
SAVTARTALOM: max. 0,3º
ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett megvan benne a jellegzetesen dél-görög „köves” növényiség, olyan párás-poros virágosság. Idén kifejezettebb a koroneiki hűvös zöld illata.
ÍZ: hú, hogy is mondjam… Sok területről kell sok görög olívaolajat tesztelni, és akkor fel lehet ismerni a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár ízt, amit az aszottabb és dehidratált bogyók okoznak, bizonyos években nagyon leuralva az olaj karakterét.. Erről most szó sincs. Enyhén virágos és friss szénás alapjeggyel indít, meg azzal a fajtára jellemző parfümösséggel, amivel tökre jól el lehet adni a koroneikit, HA JÓ AZ ÉV ÉS A TERMELŐ… (csak a miheztartás végett, kettő vérprofi koroneiki: Artajo 8 Koroneiki és La Maja El Koroneiki). Én váltig állítom, hogy kiérezni a meszes-karsztos-kőporos alapjelleget, persze lehet, hogy csak azért mondom, mert tudat alatt az antik kőszobrászatot és építészetet társítom az aroma mellé, meg a mediterrán rommezőket. Ja igen: a BIO változat mintha gyümölcsösségben kicsit visszafogottabb lenne, viszont polifenolban, borsosságban nagyobb. Valamit valamiért. Szép termelői tétel baromi jó áron, tökéletes a mindennapi konyhára. Is.
MIHEZ: közepesen intenzív alapolajnak, vagyis sütni-főzni, salátázni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de sok minden máshoz mehet. Ragukban az ereje eltűnik, de szelet húsoknál, zöldségek párolásánál bele kell kalkulálni, hogy jobban átjön az ételen, mint egy szelíd alapolaj.
KISZERELÉS: 5 l fémkanna