Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Lelia Foods, Kalochori, Avlida, Görögország.
BOGYÓ FAJTÁJA: amfissa. Ezt a fajtát főleg Delphi környékén termesztik az Amfissa‑völgyben; amúgy az egyik legelterjedtebb csemegebogyó Görögországban, de még vannak egyéb nevei: Amphissis, Conservolia, Volou, Agriniou. Elég nagy szemű, gömbölyű, ráncosra aszalódott, puhább húsú, közepesen érett, barna színű bogyó.
ÖSSZETÉTEL: kemencében aszalt amfissa olajbogyó, só, extra szűz olívaolaj 9,1%.
MI EZ: ezt a fajtát nem a fán hagyják megaszalódni, mint a throumpa thassout, hanem közepesen éretten szedik és kemencében aszalják, végül pedig olívaolajban teszik el.
MIRE SZÁMÍTSAK: hát az amfissa az amfissa. Nem túl puha, de nem is esik szét a szánkban, és nagyon könnyen fogyasztható. Na de először még nem rágjuk szét, és akkor még csak egy nagyon enyhe sósságot érzünk a szelídebb ízű olívaolaj mellett, az érettebb amfissa jellegzetes görögös ízével (már fetát vízionálunk hozzá), aztán belül jön mindenben az intenzívebb hatás, jóleső sósság, diós jelleg, sőt kávés és füstös kesernye. Félúton a thasszoszi throumpa felé, de puhább, kevésbé aszalódott, és a magja is nagyobb, a vége nem szúr… Ja igen, mielőtt bekerül az aszalókemencébe, sóoldatban ázik, ezzel éri el jellegzetes textúráját.
KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 250 g alutasakban. Felbontás után hűtőben tárolandó, és 14 napon belül elfogyasztandó.