Szatyrom
Drop product in here
Új látogató vagy? Regisztrálj
New to our store? Create an Account
Welcome!
FiókomÚj látogató vagy? Regisztrálj
Welcome!
FiókomÚj látogató vagy? Regisztrálj
NYITVA TARTÁS: hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Éretten szedett, a közepesnél picit nagyobb, hosszúkás szemű, vöröses-lilásbarna színű, szupernépszerű olajbogyó extra szűz olívaolajban eltéve. Gyümölcsös, picit kakaósan kesernyés ízre számítsunk, szerencsére a kalamatáknál megszokottnál észszerűbb, abszolút kezelhető sótartalommal.
1.400 Ft
5.600.- / kgTERMŐHELY, TERMELŐ: Lelia Foods, Kalochori, Avlida, Görögország.
BOGYÓ FAJTÁJA: kalamata, a fajtánál megszokott módon, éretten szüretelve.
ÖSSZETÉTEL: kalamata olajbogyó, só, ecet, természetes oregánókivonat, extra szűz olívaolaj 9,1%.
MI EZ: a kalamata tagadhatatlanul úgy összeforrt Görögországgal, mint a tzatziki vagy a feta. Mint a kék-fehér és a demokrácia. Esetleg Zorba és Leónidász. Szóval a legismertebb csemege olajbogyó Kalamata régióról kapta a nevét, de persze rengeteg helyen termesztik a Peloponnészoszon. Hosszúkás, nagyobbacska mandula alakú bogyóit november és január között szedik, amikor a színe már vöröses, lilás-barnás. Bevett elkészítési mód a sós-borecetes páclében áztatás, és sajnos nagyon gyakran szinte ehetetlen a végeredmény, mert sok görög úgy bánik a sóval, mint tuareg a homokkal, hadd szóljon… (Voltam úgy termelőnél, hogy ott álltam a vigyorgó pasas előtt, számban a rám tukmált sötét bogyóval, és közben rutinosan oldódott a számba egy hatfős vacsora teljes sótartalma, ezért közöltem vele, hogy én ezt most kukába köpöm, francnak ilyet csinálni egy gyümölccsel). Na ezt próbáltuk kikerülni, de mondhatom, nehéz feladat olyan országból minimális sótartalmú bogyót beszerezni, ahol még a hétköznapi sajt is sós lében úszik😊. De sikerült.
MIRE SZÁMÍTSAK: a vörösborecet illata nagyon haloványan visszaköszön, de kifejezetten megnyerő, a felhasznált olívaolaj pedig teljesen lágy ízű. Közepesen kemény/omlós gyümölcshús, a magról nagyon könnyen leválik, és meglepő módon sem az ecet, sem a só jelenléte nem szignifikáns. Pont ezt az arányt kerestük, amikor ez a kettő inkább a gyümölcs karakterét hozza ki, és nem egy sótartó… Mivel különböző érettségi fokú bogyókkal van dolgunk, az ízek is eltérőek, de közös a kakaóporos-kávés héjkesernye, a gyümölcsnél több esetben cseresznyés (!) háttéríz, az ötödik‑hatodik bogyónál szépen rá lehet kattanni. Mivel a közepesnél picit nagyobb méretekről van szó, enni is kimondottan jó.
KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 250 g alutasakban. Felbontás után hűtőben tárolandó, és 14 napon belül elfogyasztandó.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Lelia Foods, Kalochori, Avlida, Görögország.
BOGYÓ FAJTÁJA: kalamata, a fajtánál megszokott módon, éretten szüretelve.
ÖSSZETÉTEL: kalamata olajbogyó, só, ecet, természetes oregánókivonat, extra szűz olívaolaj 9,1%.
MI EZ: a kalamata tagadhatatlanul úgy összeforrt Görögországgal, mint a tzatziki vagy a feta. Mint a kék-fehér és a demokrácia. Esetleg Zorba és Leónidász. Szóval a legismertebb csemege olajbogyó Kalamata régióról kapta a nevét, de persze rengeteg helyen termesztik a Peloponnészoszon. Hosszúkás, nagyobbacska mandula alakú bogyóit november és január között szedik, amikor a színe már vöröses, lilás-barnás. Bevett elkészítési mód a sós-borecetes páclében áztatás, és sajnos nagyon gyakran szinte ehetetlen a végeredmény, mert sok görög úgy bánik a sóval, mint tuareg a homokkal, hadd szóljon… (Voltam úgy termelőnél, hogy ott álltam a vigyorgó pasas előtt, számban a rám tukmált sötét bogyóval, és közben rutinosan oldódott a számba egy hatfős vacsora teljes sótartalma, ezért közöltem vele, hogy én ezt most kukába köpöm, francnak ilyet csinálni egy gyümölccsel). Na ezt próbáltuk kikerülni, de mondhatom, nehéz feladat olyan országból minimális sótartalmú bogyót beszerezni, ahol még a hétköznapi sajt is sós lében úszik😊. De sikerült.
MIRE SZÁMÍTSAK: a vörösborecet illata nagyon haloványan visszaköszön, de kifejezetten megnyerő, a felhasznált olívaolaj pedig teljesen lágy ízű. Közepesen kemény/omlós gyümölcshús, a magról nagyon könnyen leválik, és meglepő módon sem az ecet, sem a só jelenléte nem szignifikáns. Pont ezt az arányt kerestük, amikor ez a kettő inkább a gyümölcs karakterét hozza ki, és nem egy sótartó… Mivel különböző érettségi fokú bogyókkal van dolgunk, az ízek is eltérőek, de közös a kakaóporos-kávés héjkesernye, a gyümölcsnél több esetben cseresznyés (!) háttéríz, az ötödik‑hatodik bogyónál szépen rá lehet kattanni. Mivel a közepesnél picit nagyobb méretekről van szó, enni is kimondottan jó.
KISZERELÉS: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg): 250 g alutasakban. Felbontás után hűtőben tárolandó, és 14 napon belül elfogyasztandó.