Szatyrom
Drop product in here
Az ünnepek alatt leadott rendelések feldolgozása beérkezési sorrendben történik. A kiküldésben pár napos csúszásra kell számítani, ehhez megértéseteket és türelmetek kérjük.
Az új szüreteket (nagy kiszereléseket) január végére, február elejére várjuk. Figyeljétek a honlapunkat, azonnal feltesszük, amint beérkeznek.
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Boniser Soc. Agr., Srl., Piano Tavola, Catania (Szicília), Olaszország.
MI EZ: az olajfának nem csak a termése (illetve a bogyóból sajtolt extra szűz olívaolaj), de a levele is bámulatos mennyiségű antioxidánst tartalmaz. A fő hatóanyag az oleuropein, ami egyébként az olívaolaj kesernyés ízét is adja. Az olajfalevél antioxidáns-tartalma magasabb, mint a zöld teának; a belőle készült tea gyulladáscsökkentő és immunerősítő, vérnyomás‑szabályozó, vércukorszint-csökkentő, valamint baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Ezen kívül a neten ígérnek még fűt-fát, örök életet is, de szerintünk ennyi gyógyhatás bőven elég.
Volna itt még egy apróság: hogy miért nem lehet akármikor akármilyen olajfa levelét leszedni, és már kész is a tea. Ennek is megvan a tudománya: az északi féltekén a leveleket az őszi bogyószüret után, de még a tavaszi virágzás előtt érdemes szedni, mert ilyenkor a fának jut ideje kipihenni a termésérlelés fáradalmait, és újra kinyomni a polifenolokat az ágvégekbe, előkészítendő a virágzást. Aztán az sem mindegy, hogyan szárítják: a magas polifenoltartalom megőrzéséhez nem jó napon szárítani; sokkal gazdagabb lesz a tea hatóanyagokban, ha kíméletesen szárítják.
ÖSSZETÉTEL: bio olajfalevél (Olea europea L.) ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból.
ELKÉSZÍTÉS: csészénként egy púpozott teáskanál teát leforrázunk, 3-8 percig áztatjuk, majd leszűrve melegen, magában vagy édesítve, esetleg hidegen, akár jeges teának fogyasztjuk. Minél tovább ázik, annál magasabb a hatóanyag-tartalom, viszont annál kesernyésebb az íze. Ha nagyon asszociálni kellene, azt mondanánk, kicsit az oolong vagy a zöld teára hasonlít. Három-öt percnél lágyabb ízű, öt-nyolc percnél kesernyésebb, csersavasabb teát kapunk. A neten olvasni mindenféle 10-20 perces áztatási időkről, sőt a levelek 10 perces főzéséről is, de ezekkel nekünk nem kell foglalkoznunk : ) Koffeint, élénkítő anyagot nem tartalmaz, bármely napszakban fogyasztható.
KISZERELÉS: 100 g