***ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: 2025.10.18. SZOMBATON 09:00-17:00 (tehát egész nap) NYITVA LESZÜNK, de 2025.10.23. Cs-10.26.V A BOLT ZÁRVA LESZ.***
 
***Már előrendelhető az ikonikus karácsonyi olaj, az Artajo limitált kiadású, szűretlen arbequinája. A foglalások leadási határideje 2025. október 16. csütörtök éjfélRészletek itt. Feliratkozni kizárólag a boltban vagy az orders.igazioliva@gmail.com címen lehet. A tárgyba kérjük beleírni: KARÁCSONYI SZŰRETLEN, az email szövegében pedig ezeket kérjük: megrendelő neve, emailcíme és telefonszáma, és hogy hány üveget kér.***

NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Az olívaolajról, haladóknak

Bogyófajták, fajtaolajok, házasítások

Éretlenebb, zöld bogyó

Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas. Tovább…

A legismertebb spanyol és portugál bogyófajták

Az olajtermelő országokban jellemzően helyi fajtákból készítenek olajat, de – akárcsak a boroknál – előfordul, hogy más országból származó fajtákat is termesztenek, és a házasításokban ezeket is használják. A picualt például manapság divat szidni, mint tömegolajat, holott nagyon jó minőségű termelői extra szűz olívaolaj készülhet belőle. Tovább…

A bor nyelvén, avagy a terroir és egyebek

Az olívaolajjal ugyanaz a helyzet, mint a borral: egyetlen fajta nem passzolhat minden ételhez. Az olívaolajok tárgyalásakor egyébként is kiváló párhuzam a bor. A talaj minerális összetevői és a régió mikroklimatikus sajátságai – vagyis a terroir – mind a szőlő, mind az olajfa esetében meghatározzák a minőséget. Tovább…

Eredetvédelem

A portugál D.O.P. logó

Az olívaolajoknál ugyanúgy léteznek eredetvédett termékek, mint a boroknál és néhány különleges élelmiszernél. Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai, illetve azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élemiszeripari termékeiket – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Tovább…

 

Kóstolás, versenyek

Kék kóstolópohár

Bármilyen meglepően hangzik, az olívaolajat ugyanúgy szokás kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Hogyan kóstoljunk? És kik zsűrizik az olívaolajokat? Tovább…