***ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: 2019.08.19-20. hétfő-kedd ZÁRVA. Nyitás: 2019.08.21. szerda 10:00***

Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a legnagyobb kánikulában a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Az olívaolajról, haladóknak

Bogyófajták, fajtaolajok, házasítások

Éretlenebb, zöld bogyó

Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas. Tovább…

A legismertebb spanyol és portugál bogyófajták

Az olajtermelő országokban jellemzően helyi fajtákból készítenek olajat, de – akárcsak a boroknál – előfordul, hogy más országból származó fajtákat is termesztenek, és a házasításokban ezeket is használják. A picualt például manapság divat szidni, mint tömegolajat, holott nagyon jó minőségű termelői extra szűz olívaolaj készülhet belőle. Tovább…

A bor nyelvén, avagy a terroir és egyebek

Az olívaolajjal ugyanaz a helyzet, mint a borral: egyetlen fajta nem passzolhat minden ételhez. Az olívaolajok tárgyalásakor egyébként is kiváló párhuzam a bor. A talaj minerális összetevői és a régió mikroklimatikus sajátságai – vagyis a terroir – mind a szőlő, mind az olajfa esetében meghatározzák a minőséget. Tovább…

Eredetvédelem

A portugál D.O.P. logó

Az olívaolajoknál ugyanúgy léteznek eredetvédett termékek, mint a boroknál és néhány különleges élelmiszernél. Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai, illetve azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élemiszeripari termékeiket – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Tovább…

 

Kóstolás, versenyek

Kék kóstolópohár

Bármilyen meglepően hangzik, az olívaolajat ugyanúgy szokás kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Hogyan kóstoljunk? És kik zsűrizik az olívaolajokat? Tovább…