Szatyrom
Drop product in here
***Későn jelezzük, de attól még igaz, hogy holnaptól 4 szombaton is nyitva leszünk az adventi hétvégék idején, még pedig így:
Nov. 29. 10-13h, Dec 6. 10-13h, Dec. 13. 9-17h (rendes munkanap), Dec. 20. 10-13h***
***Megjött az Artajo szűretlen bio arbequinája. Aki a boltban veszi át, NEM KELL WEBSHOPBAN MEGRENDELNIE, 11.18. kedd délutántól jöhet érte. Aki kiszállítással kéri, webshopon megrendelheti itt — kérjük, csak annyit rendeljetek, amennyit lefoglaltatok. Türelmeteket köszönjük, mert a megnövekedett rendelések miatt előfordulhat némi csúszás a csomagok kiküldésében.***
NYITVA TARTÁS: hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
Az olívaolajat ugyanúgy lehet (sőt szokás is) kóstolni, mint a bort, a kávét vagy a csokoládét, sőt a különböző olajokat úgy tudjuk a legjobban összehasonlítani, ha ugyanúgy összekóstoljuk őket, mint a jó borokat. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan megijednek az olajkóstolástól, mondván, hogy ők nem szoktak „olajat inni.” Csakhogy a kóstolás nem ivás; az ember csak egy kis kortyot vesz a szájába, nem pedig lehúz egy fél decit. Természetesen lehet kenyérrel is kóstolni, de amellett, hogy a kenyér tompítja az olaj saját ízét, a szájban gyorsan elkezdődő keményítő lebontódáskor keletkező cukor hamis ízeket eredményezhet.
Az extra szűz olívaolajok tesztelésére speciális kóstolópoharat fejlesztettek ki. A leginkább egy talp nélküli konyakos pohárhoz hasonlító olajkóstoló csésze sötétkék üvegből készül, így a kóstolót nem befolyásolhatja az olaj színe. A különböző olajok ízének elválasztására jól megfelel egy darabka alma, vagy egy korty víz.
Az extra szűz olívaolajnak először az illatát teszteljük: érezhetünk vágott füves, zöldséges, virágos, zöldfűszeres, vajas, paradicsomos és egy sor más illatot. Az íznél három tényezőt szokás pontozni: a gyümölcsösséget (vagyis hogy az adott olaj mennyire adja ki az adott bogyófajta, vagy épp a házasítás karakterét), a keserűséget, valamint a csípősséget. Vannak olajok, amelyeknél keserűség és csípősség alig érzékelhető, és vannak, amelyeknél mindkét tényező elég markánsan jelen van – fontos tudni, hogy a keserűség és a csípősség megléte vagy hiánya önmagában nem minőségi elvárás vagy hiba; a világ legjobb extra szűz olívaolajai között akadnak keserűek és/vagy csípősek, és akadnak lágyak is. A keserűség és/vagy a csípősség jellemzően abból adódik, hogy a bogyót zöldebben, vagyis nem a maximális érettségi fokon szedik.
A világ minden olívaolaj-termelő országában megrendezik az ország legjobb extra szűz olajainak versenyét, ezen kívül egymást érik a kisebb-nagyobb nemzetközi olívaolaj‑versenyek is. Íme egy rövid áttekintés a legtekintélyesebb versenyekről és olajkalauzokról.