ÜNNEPI TUDNIVALÓK:
1) CSOMAGKÜLDÉS: húsvét előtt utoljára ápr.18-án, csütörtökön adunk fel csomagot, de számoljatok vele, hogy azt csak ápr.23-án, kedden viszi ki a GLS.
2) NYITVA TARTÁS:
ápr.19. péntek zárva (munkaszüneti nap)
ápr.20. szombat: szokásos nyitva tartás 10-13
ápr.22. húsvét hétfő: zárva
ápr.23. kedd: szokásos nyitva tartás 10-18 óráig.
Boldog húsvétot, élvezzétek a tavaszt!
 

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Mindent az olívaolajról

El aceite de oliva todo mal quita. (Az olívaolaj minden rosszat elűz.)
− spanyol közmondás

 

Itt, az igazioliván nem utoljára élünk boros hasonlattal: az olívaolaj olyan, mint a bor – aki azt mondja, ismeri az olívaolajat, sőt használja is, olyan, mint ha azt mondaná: ismeri a bort, sőt issza is. De milyet: tablettásat vagy termelőit? Fehéret, vöröset, rozét, édeset, szárazat? Chardonnay-t, juhfarkot, merlot-t, sangiovesét? Fajtabort vagy cuvée-t? Magyart, franciát, chileit? Az olívaolajnál éppen olyan fontos ez a három tényező: terroir, termelő, típus. Ahány olaj, annyiféle világ nyílik meg az ember előtt.

Íme a legátfogóbb összefoglaló a magyar weben az olívaolajról. (Ja igen: mi nem az olívaolaj kultúrtörténetéről meg az egészségvédő hatásáról írunk, hanem magáról az olajról.)

 

Miért pont Ibéria?

 SAOV Cabeço das Nogueiras Premium, Expoliva 2011 arany. Kizárólag az Onyx Michelin-csillagos étteremnek szállítjukSpanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként  – a közkeletű vélekedéssel ellentétben – nem csupán a nagy világmárkák beszállítója; az elmúlt évtizedben mind a spanyolok, mind a portugálok kitűnő termelői olajokkal jelentek meg a piacon, sőt több ibériai termelő is kimagasló minőségű extra szűz olívaolajjal nyert a tekintélyes nemzetközi olívaolaj-versenyeken. Tovább…

 

 

 

Olajkategóriák: extra szűz, sansa és társai

Az olajkészítés folyamatábrája. Ábra magyarul: igaziolivaAz olajfa bogyójából többféle minőségű (mondhatnánk: többféle színvonalú) olajat készítenek. Mitől extra szűz az extra szűz, mit kell tudni a szűretlen olívaolajról, és mit árulnak sansa címen? Tovább…

 

 

 

Hogyan használjuk az olívaolajat

A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának, mégis sokan szeretik. Hogyan tároljuk az olívaolajat, és hogyan használjuk a konyhában, vagy akár a szépség- és babaápolásban? Tippek, receptek, tévhitek és gyakori kérdések az extra szűz olívaolajról. Tovább…

 

Hogyan készül az olívaolaj

Régi andalúz olajmalomNagy, családi olajbogyószüret valahol délen, részt vesz az egész falu, hatalmas gránitkövek őrlik a bogyókat, csorog a friss zöld olaj, tunkolják a kenyeret… Nekünk, magyaroknak (és mindenkinek, aki nem a Mediterráneumban szocializálódott) az olívaolaj egyszerre romantikus és titokzatos jelenség. De tudjuk-e, hogyan készül valójában? Az olívaolaj útja a fától az üvegig, a bogyótól a tányérig. Tovább…

 

 

Az olívaolajról, haladóknak

Guszti szagol. Tóth Gusztáv az ExpolivánAzoknak, akik még többet akarnak tudni. Hány fajtája van az olajfának, melyikből készül olaj és melyikből csemegebogyó? Mi értelme a terroir fogalmának az olívaolaj esetében, és mitől más a termelői olaj, mint a tömegtermelésből származó extra szűz? Mit takar az eredetvédelmi rendszer az olívaolajoknál? Hogyan kóstoljuk otthon az olívaolajat, és hogyan kóstolnak a profik? Tovább…