***Későn jelezzük, de attól még igaz, hogy holnaptól 4 szombaton is nyitva leszünk az adventi hétvégék idején, még pedig így:

Nov. 29. 10-13h, Dec 6. 10-13h, Dec. 13. 9-17h (rendes munkanap), Dec. 20. 10-13h***

 

***Megjött az Artajo szűretlen bio arbequinája. Aki a boltban veszi át, NEM KELL WEBSHOPBAN MEGRENDELNIE, 11.18. kedd délutántól jöhet érte. Aki kiszállítással kéri, webshopon megrendelheti itt — kérjük, csak annyit rendeljetek, amennyit lefoglaltatok. Türelmeteket köszönjük, mert a megnövekedett rendelések miatt előfordulhat némi csúszás a csomagok kiküldésében.***

NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Hogyan készül az olívaolaj

Romantikus családi olajbogyószüret valahol délen, a kosarakba gyűjtött bogyókat  hatalmas gránitkövek alá öntik, csorog a friss zöld olaj, és mindenki áhítattal tunkolgat … Nekünk, magyaroknak (és mindenkinek, aki nem a Mediterráneumban szocializálódott) az olívaolaj még mindig valami egzotikus és titokzatos jelenség. De tudjuk-e, hogyan készül valójában? Az olajbogyó útja a fától a a malomig, és az olajé a termelőtől a tányérig.

Az olajbogyó-szüret

Kézi szüret

Mivel a különféle bogyófajták eltérő időpontban érnek be, a különböző szüretek termőterülettől függően októbertől egészen februárig zajlanak. Az egyszerű kistermelők és az óriáscégek betakarítási módszere között nagy eltérések lehetnek. Gyakran látni romantikus képeket, ahol a bogyókat kézzel, közvetlenül vödörbe, rekeszbe stb. szedik, vagy botokkal veregetik le a fáról, de ma már egyre több termelő használja ki a technika lehetőségeit. Tovább…

Az olajbogyó feldolgozása I. Tisztítás, őrlés

Régi andalúz olajmalom

A szürethez hasonlóan az olajbogyó feldolgozására is különböző módszereket alkalmaznak, de ez a feldolgozás alapvetően négy főbb mozzanatra bontható: a tisztításra, az őrlésre, a sajtolásra és az elválasztásra. Az olajmalomba beérkező bogyók közül először is eltávolítják a szárakat és leveleket, ezután következik a bogyók tisztítása nagy nyomású vízpermettel, majd a bogyók összezúzása. Az állati erővel hajtott kőkorongtól a modern acélkalapácsig. Tovább…

Az olajbogyó feldolgozása II. Sajtolás, dekantálás

Olajbogyó-pép

Az őrléssel homogén, nehéz, sűrű pépet kapunk – ebből kell kinyerni az olajat. A hagyományos korongos préseléstől a gépi centrifugálásig és dekantálásig. Nem biztos, hogy az ősi, romantikus módszerek jobb olajat adnak, mint a talán kiábrándítóbb modern eljárások. Tovább…