Mi van itt? Kilencféle olajbogyó, kapribogyó, kaprigyümölcs, articsóka és háromféle olajbogyókrém. Menj egérrel a kép fölé a rövid leírásért, és klikk a képre a hosszabb leírásért.
Olajbogyók
ÚJ OLAJBOGYÓK!
Kapribogyó, kaprigyümölcs, articsóka, aszalt paradicsom
Olajbogyókrémek
paprikás olajbogyókrém (fotó jön…)
Még mindig nagy a felhajtás az élelmiszeriparban alkalmazott adalékanyagok körül. Akárcsak az olívaolaj-választásnál, az igazioliva itt is a fogyasztói tudatosságot igyekszik erősíteni, ezért alaposan utánaolvastunk az olajbogyóink összetevőinek. Tudatosaknak, aggódóknak és érdeklődőknek ajánljuk: az igazioliva állásfoglalása az E-számokról.
Torremar Cuquillo
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: cuquillo (Lechín de Granada), az egyik legízletesebb spanyol fajta. Ennek az apró szemű bogyónak a színe éretten sötétebb, mint a legtöbb más fajtáé: sötétlila, majdnem fekete, a húsa pedig általában puha és omlós.
MIRE SZÁMÍTSAK: apró szemű, viszonylag vékony húsú, közepesen puha, omlós, íze karakteres, érett (maduro), sós-fermentált, vörösboros, egy-egy szem a kissé kesernyés aszalt szilvára emlékeztet, más szemeknek kimondottan camembert-es jegyei vannak; igazi tanult íz.
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Cuquillo 200 g üveg 800.-
Torremar Cuquillo 650 g üveg 1.900.-
Torremar Cuquillo 2500 g fém konzerv 5.900.- (2.360.-/kg) Megnézem, van-e belőle»
Torremar Cornicabra
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: cornicabra. Közepes szemű, éretten szedett, lilás bogyó
MIRE SZÁMÍTSAK: az egyik személyes kedvenc, kissé kesernyés, pont annyira sós és savanykás, amennyire kell, sajátos kakukkfüves-gyógynövénylikőrös karakter, roséboros-muskotályos és aszalékos jegyek; szikár, szigorú, este esik a legjobban…
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Cornicabra 200 g üveg 800.-
Torremar Cornicabra 600 g üveg 2.000.-
Torremar Cornicabra 2500 g fém konzerv 6.900.- (2.760.-/kg) Megnézem, van-e belőle»
Torremar Manzanilla
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: manzanilla. Közepes szemű, korán szedett, zöld bogyó
MIRE SZÁMÍTSAK: a legegyszerűbb kocsmabogyó, amit tapasbárokban sör mellé adnak. Ha nem tudod, milyet vigyél valakinek ajándékba, ezzel nem lehet mellényúlni.
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Manzanilla 200 g üveg 700.- (Olcsóbb lett)
Torremar Manzanilla MAGOZOTT 200 g üveg 800.-
Torremar Manzanilla 600 g üveg 1.800.- (Olcsóbb lett)
Torremar Manzanilla MAGOZOTT 600 g üveg 1.900.-
Torremar Manzanilla 2500 g fém konzerv 5.900.- (2.360.-/kg)
Vissza a tetejére.
Torremar Gordal
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: gordal. Óriás szemű, tömör húsú fajta. Az optimális gyümölcshús–mag arány miatt főleg csemegebogyó készül belőle.
nem tartalmaz ízfokozót (az E-621 jelű nátrium-glutamátot)
MIRE SZÁMÍTSAK: a gordal húsa tömör és harsogó, igazi pácolt, csemegebogyós ízek, kicsit almás-csemeguborkás karakter
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Gordal 200 g üveg (Olcsóbb lett) 850.-
Torremar Gordal MAGOZOTT 200 g üveg 950.-
Torremar Gordal 600 g üveg (Olcsóbb lett) 2.100.-
Torremar Gordal MAGOZOTT 600 g üveg 2.200.-
Torremar Gordal 2500g fém konzerv 7.900.- (3.160.-/kg)
Vissza a tetejére.
Torremar Aliñada
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: az aliñada annyit tesz: pácolt, fűszerezése pontosan olyan, mint a korábbi olajbogyónknak, az obregonnak, csak valamivel kisebb szemű, és szelídebb, kevésbé keserű. Az obregon pedig a gordal olajbogyó maduro, vagyis érett, barnás változata.
MIRE SZÁMÍTSAK: roppanó-harsogó, karakteresen kesernyés, szinte éretlen hússzerkezet, pirospaprikával, komoly mennyiségű babérral és fokhagymával, remek pác, erős ízélmény. Az aliñada kevésbé keserű, kicsit közérthetőbb, mint a korábbi, azonos pácolású obregon.
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Aliñada 200 g üveg 900.-
Vissza a tetejére.
Torremar Gazpachera verdial
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
BOGYÓ FAJTÁJA: verdial. Ez a fajta elsősorban Andalúziában és Extremadura déli részén elterjedt. Számtalan fajtája ismert; november végétől szüretelik, olajat és csemegebogyót egyaránt készítenek belőle.
ÖSSZETÉTEL: hasított olajbogyó, víz, só, guindilla chilipaprika, őrölt paprika, ecet, piros húsú paprika, sárgarépa, uborka, hagyma, fokhagyma, babér, antioxidáns: citromsav (E-330), tartósítószer: kálium-szorbát (E-202)
ÍZ: a gazpachera eredetileg azt az edényt jelenti, amelyben a pásztorok (akik napokig távol voltak az otthonuktól) a szikkadt kenyeret olívaolajjal, hagymával, fokhagymával és egy kis borecettel tápláló étellé varázsolták. A gazpachera jelentése innen tolódott át a szikkadt kenyérrel készült paradicsomos levesfélére, amelynek számtalan variációját a világ gazpacho néven ismeri. Csemege olajbogyó ízesítéseként a gazpachera ma már elég sokféle ízesítést jelenthet; ezekben a közös többszörös általában a paprika és a fokhagyma. A Torremaré vegyes savanyúságnak elkészített bogyó pirospaprikával, ezzel-azzal, némi babérral és fokhagymával. Egyértelműen az egyik nagy kedvenc.
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Torremar Gazpachera verdial 200 g üveg 900.-
Torremar Gazpachera verdial 600 g üveg 2.100.-
La Masrojana Negra del Baix Aragó, aragóniai fekete olajbogyó
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig falu, Tarragona tartomány, Katalónia, Spanyolország. A Masrojana családi vállalkozás; a hatvanas években indultak, ezen a néven 1985 óta működnek. A helyi arbequina fajta mellett később kezdtek egyéb bogyófajtákkal foglalkozni; ma már csemegebogyókat és olajbogyókrémet is készítenek.
BOGYÓ FAJTÁJA: éretten szüretelt empeltre
ÖSSZETÉTEL: aragóniai fekete olajbogyó, só, zöldfűszerek.
Figyelem! Ez az olajbogyó szárazon van eltéve (csak az alján van egy kevés lé), de ez az eltarthatóságát nem befolyásolja – ez egy ilyen recept.
MIRE SZÁMÍTSAK: ehhez a recepthez a bogyót kifejezetten éretten, november közepétől december végéig szedik, ez adja azt a húzós, nagyon intenzív, sós-fermentált, fanyar, aszalt meggyes ízt és azt az extra omlós belsőt, amit oly sokan szeretnek benne.
KISZERELÉS, ÁR: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
La Masrojana aragóniai fekete olajbogyó 220 g üveg 900.-
La Masrojana aragóniai fekete olajbogyó 400 g üveg 1.600.- Megnézem, van-e belőle»
La Masrojana Arbequina olajbogyó
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig falu, Tarragona tartomány, Katalónia, Spanyolország. A Masrojana családi vállalkozás; a hatvanas években indultak, ezen a néven 1985 óta működnek. A helyi arbequina fajta mellett később kezdtek egyéb bogyófajtákkal foglalkozni; ma már csemegebogyókat és olajbogyókrémet is készítenek.
BOGYÓ FAJTÁJA: arbequina
ÖSSZETÉTEL: olajbogyó, víz, só, zöldfűszerek.
MIRE SZÁMÍTSAK: az arbequinából legtöbbször lágy olajokat készítenek, ennek megfelelően az alapbogyó szelíd, gesztenyés, galagonyás karakterű, és mint ilyen, jól ízesíthető. A La Masrojana arbequina csemegebogyója apró szemű, harapható állagú, jócskán fűszeres, intenzíven kakukkfüves ízű; haladóknak, kalandoroknak vagy az erős ízek kedvelőinek való.
KISZERELÉS, ÁR: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
La Masrojana arbequina olajbogyó 220 g üveg 900.-
La Masrojana arbequina olajbogyó 400 g üveg 1.600.- Megnézem, van-e belőle»
La Masrojana Trencada olajbogyó
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig falu, Tarragona tartomány, Katalónia, Spanyolország. A Masrojana családi vállalkozás; a hatvanas években indultak, ezen a néven 1985 óta működnek. A helyi arbequina fajta mellett később kezdtek egyéb bogyófajtákkal foglalkozni; ma már csemegebogyókat és olajbogyókrémet is készítenek.
BOGYÓ FAJTÁJA: hasított caspe / verdial. Januártól márciusig caspe bogyóból készítik, az év többi részében verdialból.
ÖSSZETÉTEL: olajbogyó, víz, só, zöldfűszerek.
MIRE SZÁMÍTSAK: a caspe bogyót az érési folyamat kezdete előtt, szeptemberben szüretelik, ez adja a kesernyés alapkarakterét. A zöld bogyót (amelynek a húsa ilyenkor még kemény) megtörik, hogy a zöldfűszeres pácot jobban felvegye. Ez a csemegebogyó roppanós állagú, kifejezetten citrusos-kesernyés, majdhogynem grapefruitra emlékeztetne, ha nem lenne még hozzá fűszeres is – így lesz szinte camparis ízű. Akik a simább ízeket kedvelik, ne ezzel kezdjék a barátkozást. Abszolút haladóknak vagy abszolút kalandvágyóknak való.
KISZERELÉS, ÁR: (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
La Masrojana hasított olajbogyó 220 g üveg 900.-
La Masrojana hasított olajbogyó 400 g üveg 1.600.- Megnézem, van-e belőle»
Torremar Kaprigyümölcs
TERMŐHELY, TERMELŐ: Torrevieja, Alicante tartomány, Valencia Autonóm Közösség. Az Aceitunas Torremar cég elődjét 1896-ban bizonyos Jerónimo de San Nicolás alapította. A vállalkozást fia, majd unokája vitte tovább, immár Aceitunas Torremar néven. A Torrevieja és Murcia határában fekvő két ültetvényükön maguk termesztik a többféle olajbogyót, amelyből a csemegebogyókat készítik. A cég a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve; ökológiai lábnyomukat igyekeznek a minimálisra csökkenteni.
MI EZ: a kaprigyümölcs nem kapribogyó. Míg a kapribogyó a cserje bimbójából készül, és mindig erősen sózva tartósítják (ezért is kell használat előtt átöblíteni), a kaprigyümölcs a növény termése, amelyet inkább savanyúságként, ecetes-sós lében tartósítanak.
MIHEZ: a száras kaprigyümölcs különösen jól mutat tapastálakon, sajt, sonka, olajbogyó mellett, de tehetjük a szára nélkül salátába, a nagyobb szemeket akár félbevágva is (nagyon látványos, mert így látszanak a magok), vagy nagyobb, lapos tálon elrendezett salátához a tál szélére rakosgatva. Próbáljuk ki tésztaszószokban (szár nélkül, nagyobbacska darabokra vágva) vagy tálalás előtt a kész a tésztaétel tetejére téve, pizzán, lepénykenyéren stb.
KISZERELÉSEK, ÁRAK (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Vissza a tetejére.
Calasparreña articsókaszív natúr lében
TERMŐHELY, TERMELŐ: Filiberto Martínez, S.A., Calasparra (Murcia), Spanyolország. Úgy alakult, hogy most más termelőtől származik az articsókánk, de ne csüggedjünk, ez a termelő is murciai, márpedig arrafelé jó articsóka terem.
MIHEZ: lecsöpögtetve, negyedelve friss citromlével és olívaolajjal meglocsolva előételként, saláta helyett vagy vegyes salátába, grillhúsokhoz köretként, tésztára, pizzára, tapastálakhoz, pürésítve articsókakrémhez – ezt pedig (mondjuk fetával dúsítva) pitára, pirítósra, mártogatósnak, zöldséges lepény töltelékeként, stb.
ÖSSZETÉTEL: articsókaszív, víz, só, citromsav (E-330)
KISZERELÉS, ÁR (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
Calasparreña articsókaszív fémkonzervben 240 g 950.– Megnézem, van-e belőle»
La Frubense aszalt paradicsom bio extra szűz olívaolajban
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Frubense S.L., Benalúa (Granada), Spanyolország.
MIRE SZÁMÍTSAK: aszalt paradicsomot (meg egyébként bármit) ritkán tesznek el extra szűz olívaolajban, mert sajnálják rá a jó olajat. Sima szűzben, sőt finomított olívaolajban eltett dolgokat gyakran látni; a fogyasztók nem szokták nézni, milyen olaj, csak olíva legyen. Csakhogy aki szokva van a jó olajhoz, azt az ilyen finomságoknál is zavarja a silány minőségű olaj – az egész élményt elrontja. Na most ezt az aszalt paradicsomot extra szűzben tették el, ráadásul bióban. Kifejezetten érett, semleges ízű olívaolajra kell készülni, viszont hatalmas paradicsomélményre: nem sózott, sőt inkább édes benne a paradicsom. Állagra közepesen puha (tehát nem az a taplószerűen keményre aszalt fajta), kellemesen harapható, ízre pedig olyan, hogy az ember hirtelen megérti, mitől sorolják a paradicsomot a gyümölcsök közé, és miért készítenek belőle egyes helyeken paradicsomlekvárt.
MIHEZ: magában, szendvicsbe, tapastálakhoz, salátába, pizzára, lepényekre, tésztára, tésztaszószokba, paradicsomos vagy pl. fetás mártogatókba kockára vágva dúsításnak stb.
ÖSSZETÉTEL: aszalt paradicsom, bio extra szűz olívaolaj
KISZERELÉS, ÁR (töltőtömeg, azaz nettó lecsöpögtetett tömeg):
La Frubense aszalt paradicsom bio extra szűz olívaolajban, 260 g 2.300.-
La Masrojana olajbogyókrémek
KI KÉSZÍTI: La Masrojana, El Masroig falu, Tarragona tartomány, Katalónia, Spanyolország. A Masrojana családi vállalkozás; a hatvanas években indultak, ezen a néven 1985 óta működnek. A helyi arbequina fajta mellett később kezdtek egyéb bogyófajtákkal foglalkozni; csemegebogyókat és olajbogyókrémet is készítenek.
MI EZ: olajbogyókrémet szokás zöld és érett bogyóból is készíteni; akárcsak maguk a csemegebogyók, ezek is teljesen eltérő karakterűek. A La Masrojanától mi a fekete bogyóból készült krémet választottuk sima és paprikás változatban, valamint a zöld patét. Az olajbogyókrém szuper önmagában, pirítósra vékonyan kenve, akár szelídebb sajttal, simább ízű sonkával, paradicsommal megpakolva, de jól működik további felhasználásban is: mártogatókba vagy kis mennyiségben keverve (ilyenkor fűszerként, ízesítőként szerepel, pl. fetakrémben, tejszínes sajtkrémben, zöldségkrémekben), vagy pedig egyéb anyaggal dúsítva (itt főszereplőként szerepel, pl. szardellával tapenade-nak elkészítve).
Fekete olajbogyókrém
ÖSSZETEVŐK: aragóniai fekete olajbogyó (fajta: empeltre), olívaolaj, só és zöldfűszerek
MIRE SZÁMÍTSAK: nagyon intenzív, sós, érett bogyós íz – aki a La Masrojana fekete bogyóját szeretni, az imádni fogja. Az alapbogyó a bolti, színezett fekete bogyóktól fényévekre van, inkább aszalt meggyre emlékeztet. Főleg haladóknak.
Zöld olajbogyókrém
ÖSSZETEVŐK: zöld olajbogyó (fajta: arbequina), olívaolaj, só és zöldfűszerek
MIRE SZÁMÍTSAK: szelídebb, „olívásabb”, zöldbogyós íz; nagyjából a Torremar manzanilláját vagy gordalját kell elképzelni paté formában. A La Masrojanának egyébként az arbequina a fő profilja; ez a bogyó alapesetben szelíd, diós-gesztenyés, sőt galagonyás karakterű, ezért nagyon jól ízesíthető – de ebben az olajbogyókrémben speciel nagyon barátkozósra, lágyra készítik.
KISZERELÉS, ÁR: 100 g 800.- / 220 g üveg 1.200.- Megnézem, van-e belőle»
Fekete olajbogyókrém, paprikás
ÖSSZETEVŐK: aragóniai fekete olajbogyó (fajta: empeltre), olívaolaj, zöldfűszerek, só, (édesnemes) pirospaprika
MIRE SZÁMÍTSAK: a sima fekete olajbogyókrémnél lágyabb, szelídebb érett bogyós íz. Nem csípős; a pirospaprika inkább kerekebbé, selymesebbé teszi.
KISZERELÉS, ÁR: 100 g 800.- (ebből csak kis üvegesünk van)