Hogyan használjuk az olívaolajat

A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának. Ennek ellenére nálunk is zajlik a gasztroforradalom, és ma már egyre többen kedvelik a nemzetközi konyhák fogásait. Nem kell sok ahhoz, hogy mi is megtanuljuk megfelelően használni az extra szűz olívaolajat – csak a fejekben kell néhány dolgot átállítani, a rossz beidegződéseket elfelejteni, és a konyhában is elkezdeni nyitottan és kreatívan gondolkodni. Tovább…

„Kinek áll érdekében, hogy mi azt gondoljuk, az olívaolajat nem lehet főzésre használni? Minden olyan ipari termelőnek, aki másfajta olajokat állít elő nagy mennyiségben. Ha ma azt mondanám, hogy a margarin egészségesebb, mint a vaj, Mari néni is megdobálna pár tégla művajjal az áruház polcai között, hogy ne beszéljek badarságokat. Kiderült ugyanis, hogy a hidrogénezett növényi zsiradékok minden előző és több évtizedes pozitív kampány ellenére egyáltalán nem egészségesek, és ezt már a legtöbb háziasszony is tudja.” Giuseppe Scaricamazza az olívaolaj használatáról. Tovább»

Az olívaolaj az egész Mediterráneumban az ókor óta hagyományos alapanyagnak számít, és mindegyik mediterrán ország kulináriája, így a spanyol és a portugál konyha is széles körben használja. Íme néhány recept olívaolajjal. Tovább…

Mi az, hogy “hidegen préselt”? Miért olyan olcsó a sansa olívaolaj? Mi a szerepe a savasságnak? Gyakori kérdések az olívaolajról. Tovább…