***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Mantecado és polvorón. Hagyományos omlós sütemények

El Santo mantecado casero -- mantecado, hagyományos (omlós sütemény) El Santo mantecado, kakaós -- omlós sütemény, kakaós El Santo polvorón, mandulás -- mandulás omlós sütemény El Santo mantecado, olívaolajos -- omlós sütemény olívaolajjal
KÉSZÍTI: El Santo, Estepa, Sevilla, Spanyolország.
MI EZ: a mantecado és a polvorón hagyományos andalúz specialitás: extra omlós sütemények; mindkettő több dologban is különbözik az itthon ismert omlós sütiktől. Egyrészt a tésztába kerülő lisztet előzőleg megpirítják; a fűszerek mellett ez adja a süti alapkarakterét. Másrészt a hagyományos receptben sertészsírt használnak – méghozzá a szárazanyagokhoz képest igen nagy arányban, ettől válik a sütemény elképesztően omlós és falatnyi mérete ellenére nagyon-nagyon kiadós. A mantecado nevében is erre utal, a ’manteca’ ugyanis sertészsírt jelent. A polvorón nagyon hasonló (a neve is a porhanyósságára utal), de talán picit kevesebb zsírral készül, sokszor ízesítik mandulával, és mindig porcukorba forgatják.
A XVI. század derekán – fél évszázaddal a nem keresztények kiűzése után – a spanyol inkvizíció rendelte el, hogy a sütemény sertészsírral készüljön; ezzel az apró kis receptmódosítással próbálták elérni a kikeresztelkedett mórok és zsidók teljes integrációját és feltétel nélküli odaadását a katolikus egyház iránt. (Ugyanekkor született az a rendelet is, hogy a korabeli borozókban a borospoharat takaró kistálkába (a tapába) az olajbogyó, sajt, ez-az mellé sonkát is tegyenek.) Az alternatív magyarázat szerint ezek a sütemények egyszerűen csak a disznóvágásból megmaradt rengeteg zsír felhasználására születtek.
Ez a típusú omlós sütemény egyébként mór eredetű, bár eredetileg nyilván nem sertészsírral készült –, és általában fahéjjal, citromhéjjal vagy ánizzsal (sőt újabban kókusszal) ízesítik, néha szezámaggal szórják. Jelenlegi formájában tehát a XVI. század óta készítik Andalúziában, ezen belül Estepa számít a mantecado- és polvorónsütés központjának: a 12 ezres kisvárosban több ezren dolgoznak közvetlenül, és még többen közvetve ezen a területen, Andalúzia-szerte pedig vagy hetven, egyesületbe tömörült kistermelő készít ilyen sütiket. Az itt készülő mantecado és a polvorón minőségét IGP-jelzés (védett földrajzi jelzés) biztosítja, amelyet külön minőségbiztosítási tanács (a Consejo Regulador Mantecados de Estepa) ítél oda a sütikészítő kisüzemeknek.
Ezeket a süteményeket elvileg karácsony környékén sütik, de ma már egész évben kaphatók. Mi négyféle sütit választottunk.
Az alapváltozat a hagyományos mantecado casero (’házias, kézműves mantecado’): ez valamivel nagyobb a többinél, rengeteg fahéjjal illatosítják, és a tetejét szezámmaggal szórják.
A kakaós mantecado cukrozatlan, holland kakaóporral készül, ettől lesz erőteljesen kakaós.
A mandulás polvorón tésztájában a liszt egy részét finomra őrölt mandulával helyettesítik, és még durvára vágott mandula is kerül bele. A polvorónt mindig porcukorba forgatva csomagolják.
Az olívaolajos mantecado a casero egészséges alternatívája: itt a sertészsírt az Andalúziában szintén hagyományos olívaolaj helyettesíti, méghozzá extra szűz, ráadásul nem holmi összepancsolt olajjal dolgoznak, hanem az Oleoestepától vásárolnak.
 

MANTECADO CASERO — HAGYOMÁNYOS KÉZMŰVES MANTECADO
Omlós fahéjas-szezámos sütemény

El Santo mantecado casero -- mantecado, hagyományos (omlós sütemény)

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), szezámmag, fahéj, aroma. Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)
Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.
KISZERELÉS, ÁR:
El Santo Mantecado casero, 40 g, egyenként csomagolva                1 db  90.-
                                                                                                  10 db 800.- (80.-/db)

 
MANTECADO DE CACAO — KAKAÓS MANTECADO
Omlós kakaós sütemény

El Santo mantecado, kakaós -- omlós sütemény, kakaós

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), kakaópor, aroma. Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)
Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.
KISZERELÉS, ÁR:
El Santo Mantecado de cacao, 30 g, egyenként csomagolva               1 db  90.-
                                                                                                     10 db 800.- (80.-/db)

 
POLVORÓN DE ALMENDRA — MANDULÁS POLVORÓN
Omlós mandulás sütemény

El Santo polvorón, mandulás -- mandulás omlós sütemény

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, sertészsír (antioxidáns: rozmaringkivonat, citromsav), mandula, fahéj, aroma.  Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.)
Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.
KISZERELÉS, ÁR:
El Santo Polvorón de almendra, 30 g, egyenként csomagolva               1 db  90.-
                                                                                                     10 db 800.- (80.-/db)
 

MANTECADO DE ACEITE DE OLIVA – OLÍVAOLAJOS MANTECADO
Omlós sütemény olívaolajjal

El Santo mantecado, olívaolajos -- omlós sütemény olívaolajjal

ÖSSZETÉTEL: búzaliszt, cukor, extra szűz olívaolaj (22%), szezámmag, fahéj, aroma. Nyomokban földimogyorót, mandulát és szulfitokat tartalmazhat. (Szulfitokat azért, mert az El Santo készít egy roscos nevű hagyományos andalúz karácsonyi sütit is — fehérborral.) Tárolás: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve.
KISZERELÉS, ÁR:
El Santo Mantecado de aceite de oliva, 30 g, egyenként csomagolva    1 db  90.-
                                                                                                     10 db 800.- (80.-/db)