Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Az O-Med viszonylag új szereplő a csúcsolívászatok között. A Granadától délnyugatra fekvő Ácula környéki ültetvények elég magasan fekszenek, kb. 700 méterrel tengerszint felett, ami ugye nem igazán kedvez az olajbogyót megfúró légynek. A Garcia-Casas család jelenleg 130 hektáron mintegy 40 000 fával dolgozik, saját malmuk 2005-től van. Ezzel vált valóra a harmadik generációs olívász, Juan de Dios García Molina álma: ettől kezdve minden részfolyamat az ellenőrzésük alá került, az ültetéstől a szüreten át a sajtolásig. A vállalkozást ma a negyedik generáció, Juande és Paula irányítja, ők viszik tovább a Juan alapította O-Med olívászatot. Pár év alatt a legnagyobbak közé jutottak.
A kifogástalan minőségen túl nekünk további fontos szempont, hogy az O-Mednél kiemelten arculati tényező a fenntarthatóság és a környezetvédelem: az üzemben speciálisan átalakított olajbogyómag-égető kemencét telepítettek, amellyel a sajtolóüzem energiaszükségletének 40%-át fedezni tudják, a legtöbb palackjuk pedig újrahasznosított átlátszó üvegből készül. ÉS: kinyeréskor az olajpaszta hőmérséklete náluk nem haladja meg a 20 C (!) fokot, illetve ha valakinek aggályai lennének az átlátszó üveggel kapcsolatban, nyugi, teljes felületén UV védelemmel látják el a palackokat…
2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa)
MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából is olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. Ebben az esetben 90% arbequina olajbogyóhoz 10% yuzu citromot adnak.
Mi az a yuzu? A yuzu vagy japáncitrom ázsiai citrusféle, pár éve a nyugati világ is felfedezte magának, megjelent mindenhol az haute cuisine-től a bloggerek receptjeiig. Egyszerre hozza a citrom, a grapefruit és a mandarin ízét és illatát. (Itt ír a Gault Millau a yuzuról.)
DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.
MIRE SZÁMÍTSAK: tiszta yuzu az egész: nem citrom, nem mandarin, nem grapefruit, hanem mindez egyszerre. Talán mégis leginkább egy citromos mandarinhoz vagy pomelóhoz lehetne hasonlítani, hozzá az olívaolaj enyhe, alig érezhető zöldes kesernyéjével.
MIHEZ: ha már az ember nem jut friss yuzuhoz (mert hogyan is jutna), itt van helyette a yuzus olívaolaj – halhoz, rákhoz, tenger gyümölcseihez, ceviche típusú receptekhez (nyers, citromlével pácolt haltatárhoz), gyümölcsturmixba illatosításnak és dúsításnak, gyümölcssalátákra, citromtortára, csokoládés dolgokhoz (fagylaltra, pudingra), citrusos granitába, panna cottára, citromos piskótába, citromos/mandarinos/narancsos töltelékkrémekbe vagy pohárkrémekbe.
KISZERELÉS: 250 ml szögletes sárga díszüveg