***Kedves igaziolivások! Csak azért, hogy mindenki eljusson a boltba, karácsony előtt öt szombaton nyitva leszünk.
Tehát 2023.11.25, 12.02, 12.09, 12.16. és 12.23. szombaton 10:00-13:00 óráig nyitva lesz a bolt. Várunk titeket!***
 
***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

O-Med Yuzu citromos olívaolaj 250 ml

Kategória:

 

O-Med Yuzu citromos olívaolaj. Környezettudatos csúcsolívászat különlegessége. Ez a japán citrusféle egyszerre mutat citromos, mandarinos és grapefruitos jegyeket, és mindez az olívaolajban is maximálisan átjön. Nagyon citrusos, enyhén kesernyés olívaolaj-különlegesség 90% arbequina bogyóból és 10% yuzu citromból. 250 ml sárga díszüveg.

Elfogyott

6.900 Ft

27.600.-

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Az O-Med viszonylag új szereplő a csúcsolívászatok között.  A Granadától délnyugatra fekvő Ácula környéki ültetvények elég magasan fekszenek, kb. 700 méterrel tengerszint felett, ami ugye nem igazán kedvez az olajbogyót megfúró légynek.  A Garcia-Casas család jelenleg 130 hektáron mintegy 40 000 fával dolgozik, saját malmuk 2005-től van. Ezzel vált valóra a harmadik generációs olívász, Juan de Dios García Molina álma: ettől kezdve minden részfolyamat az ellenőrzésük alá került, az ültetéstől a szüreten át a sajtolásig. A vállalkozást ma a negyedik generáció, Juande és Paula irányítja, ők viszik tovább a Juan alapította O-Med olívászatot. Pár év alatt a legnagyobbak közé jutottak.

A kifogástalan minőségen túl nekünk további fontos szempont, hogy az O-Mednél kiemelten arculati tényező a fenntarthatóság és a környezetvédelem: az üzemben speciálisan átalakított olajbogyómag-égető kemencét telepítettek, amellyel a sajtolóüzem energiaszükségletének 40%-át fedezni tudják, a legtöbb palackjuk pedig újrahasznosított átlátszó üvegből készül. ÉS: kinyeréskor az olajpaszta hőmérséklete náluk nem haladja meg a 20 C (!) fokot, illetve ha valakinek aggályai lennének az átlátszó üveggel kapcsolatban, nyugi, teljes felületén UV védelemmel látják el a palackokat

2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa)

MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából is olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. Ebben az esetben 90% arbequina olajbogyóhoz 10% yuzu citromot adnak.

Mi az a yuzu? A yuzu vagy japáncitrom ázsiai citrusféle, pár éve a nyugati világ is felfedezte magának, megjelent mindenhol az haute cuisine-től a bloggerek receptjeiig. Egyszerre hozza a citrom, a grapefruit és a mandarin ízét és illatát. (Itt ír a Gault Millau a yuzuról.)

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

MIRE SZÁMÍTSAK: tiszta yuzu az egész: nem citrom, nem mandarin, nem grapefruit, hanem mindez egyszerre. Talán mégis leginkább egy citromos mandarinhoz vagy pomelóhoz lehetne hasonlítani, hozzá az olívaolaj enyhe, alig érezhető zöldes kesernyéjével.

MIHEZ: ha már az ember nem jut friss yuzuhoz (mert hogyan is jutna), itt van helyette a yuzus olívaolaj halhoz, rákhoz, tenger gyümölcseihez, ceviche típusú receptekhez (nyers, citromlével pácolt haltatárhoz), gyümölcsturmixba illatosításnak és dúsításnak, gyümölcssalátákra, citromtortára, csokoládés dolgokhoz (fagylaltra, pudingra), citrusos granitába, panna cottára, citromos piskótába, citromos/mandarinos/narancsos töltelékkrémekbe vagy pohárkrémekbe.

KISZERELÉS:  250 ml szögletes sárga díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Az O-Med viszonylag új szereplő a csúcsolívászatok között.  A Granadától délnyugatra fekvő Ácula környéki ültetvények elég magasan fekszenek, kb. 700 méterrel tengerszint felett, ami ugye nem igazán kedvez az olajbogyót megfúró légynek.  A Garcia-Casas család jelenleg 130 hektáron mintegy 40 000 fával dolgozik, saját malmuk 2005-től van. Ezzel vált valóra a harmadik generációs olívász, Juan de Dios García Molina álma: ettől kezdve minden részfolyamat az ellenőrzésük alá került, az ültetéstől a szüreten át a sajtolásig. A vállalkozást ma a negyedik generáció, Juande és Paula irányítja, ők viszik tovább a Juan alapította O-Med olívászatot. Pár év alatt a legnagyobbak közé jutottak.

A kifogástalan minőségen túl nekünk további fontos szempont, hogy az O-Mednél kiemelten arculati tényező a fenntarthatóság és a környezetvédelem: az üzemben speciálisan átalakított olajbogyómag-égető kemencét telepítettek, amellyel a sajtolóüzem energiaszükségletének 40%-át fedezni tudják, a legtöbb palackjuk pedig újrahasznosított átlátszó üvegből készül. ÉS: kinyeréskor az olajpaszta hőmérséklete náluk nem haladja meg a 20 C (!) fokot, illetve ha valakinek aggályai lennének az átlátszó üveggel kapcsolatban, nyugi, teljes felületén UV védelemmel látják el a palackokat

2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa)

MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából is olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. Ebben az esetben 90% arbequina olajbogyóhoz 10% yuzu citromot adnak.

Mi az a yuzu? A yuzu vagy japáncitrom ázsiai citrusféle, pár éve a nyugati világ is felfedezte magának, megjelent mindenhol az haute cuisine-től a bloggerek receptjeiig. Egyszerre hozza a citrom, a grapefruit és a mandarin ízét és illatát. (Itt ír a Gault Millau a yuzuról.)

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

MIRE SZÁMÍTSAK: tiszta yuzu az egész: nem citrom, nem mandarin, nem grapefruit, hanem mindez egyszerre. Talán mégis leginkább egy citromos mandarinhoz vagy pomelóhoz lehetne hasonlítani, hozzá az olívaolaj enyhe, alig érezhető zöldes kesernyéjével.

MIHEZ: ha már az ember nem jut friss yuzuhoz (mert hogyan is jutna), itt van helyette a yuzus olívaolaj halhoz, rákhoz, tenger gyümölcseihez, ceviche típusú receptekhez (nyers, citromlével pácolt haltatárhoz), gyümölcsturmixba illatosításnak és dúsításnak, gyümölcssalátákra, citromtortára, csokoládés dolgokhoz (fagylaltra, pudingra), citrusos granitába, panna cottára, citromos piskótába, citromos/mandarinos/narancsos töltelékkrémekbe vagy pohárkrémekbe.

KISZERELÉS:  250 ml szögletes sárga díszüveg