Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Az O-Med viszonylag új szereplő a csúcsolívászatok között. A Granadától délnyugatra fekvő Ácula környéki ültetvények elég magasan fekszenek, kb. 700 méterrel tengerszint felett, ami ugye nem igazán kedvez az olajbogyót megfúró légynek. A Garcia-Casas család jelenleg 130 hektáron mintegy 40 000 fával dolgozik, saját malmuk 2005-től van. Ezzel vált valóra a harmadik generációs olívász, Juan de Dios García Molina álma: ettől kezdve minden részfolyamat az ellenőrzésük alá került, az ültetéstől a szüreten át a sajtolásig. A vállalkozást ma a negyedik generáció, Juande és Paula irányítja, ők viszik tovább a Juan alapította O-Med olívászatot. Pár év alatt a legnagyobbak közé jutottak.
A kifogástalan minőségen túl nekünk további fontos szempont, hogy az O-Mednél kiemelten arculati tényező a fenntarthatóság és a környezetvédelem: az üzemben speciálisan átalakított olajbogyómag-égető kemencét telepítettek, amellyel a sajtolóüzem energiaszükségletének 40%-át fedezni tudják, a legtöbb palackjuk pedig újrahasznosított átlátszó üvegből készül. ÉS: kinyeréskor az olajpaszta hőmérséklete náluk nem haladja meg a 20 C (!) fokot. 2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)
DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.
ÖSSZETÉTEL: arbequina extra szűz olívaolaj, bazsalikom.
MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olajbogyóból, citrusos olajnál magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva, zöldfűszereknél vagy együtt sajtolva, vagy az összezúzott zöldfűszerrel áztatással. Ettől a friss zöldfűszerekből olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni.
MIRE SZÁMÍTSAK: finoman illatos bazsalikomosságra. Aki a puhább ízeket keresi, annak a Molino bazsalikomosát ajánljuk, aki a vadabb fűszerességet szereti, annak a La Molazza bazsalikomosát.
MIHEZ: friss édes paradicsomhoz, tésztaételekhez paradicsomos szósszal, izgalmas krumplipüréhez, zsenge zöldborsókrémleveshez vagy -főzelékhez, fetához, mozzarellához, vagy akár sima zöldsalátákhoz. Szelíd, selymes fűszeressége miatt talán még a gyerekek is kedvelni fogják.
KISZERELÉS: 250 ml díszüveg. BÓNUSZ: a Molino-sorozat rusztikus dizájnjával.