Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Nahát, ismét egy kezdő és amatőr birtok : ) 1640 óta már a 12. generáció nyűvi a malmot a Nobleza del Sur birtokon. Most akkor nagyon nem kéne itt mindenféle bizonygatásokat írogatni, mégis megtámogatom ezt a nemesi olívászatot némi plusz infóval. Elsőként tudni kell, hogy a Castellar alatt csordogáló Guadalimar (és általában minden folyó) nagyon jótékonyan hat a földekre, ha olajültetvényt szeretnénk. Persze nem árt mellé az évszázados tapasztalat, a klíma és egy malom. Másodszor plusz pont, ha valaki elvakultan rajong a természetért. Harmadszor, mennyire izgalmas, ha mindezt az andalúz nemesi családból származó Lola Sagra csinálja – imádjuk az olívász hölgyeket.
300 hektár, hagyományos ültetvény, a picual Andalúzia miatt kötelező, az arbequina pedig amellett, hogy szerelem, még nagyon jól is szerepel itt. Dizájn ugye nálunk nem szempont, de most ugyanaz a helyzet, mint a Deortegas esetében, vagyis telitalálat. Kifinomultságban és csajosságban felveszik velük a versenyt: tele vannak katicákkal, pipacsokkal és madárkákkal. Le a kalappal, lelkiismeretesen komoly és kemény munkát végeznek, ezért én, Guszti, teljesen bevettem őket virtuális klubomba : ) Ráadásul a Nobleza-csapat egyik tagja nemcsak magyar ősökkel büszkélkedhet, de még operaénekes is – eredetileg (van úgy, hogy jó kanyart vesz valaki egy váltással). Na lássuk, mit mutat az arbequinájuk, és azért az van nálunk, mert lányosságban verhetetlen.
FAJTA: 100% arbequina. Ezt a termelő a jobb árkategóriájú vonalként tartja számon.
SAVTARTALOM: 0,3º
DÍJAK: a világélvonalbeli termelő elég sok díjjal büszkélkedhet; itt lehet ezeket megnézni.
ILLAT: félbevágott alma, kérem szépen. Lányos, üde és még egy kicsit kivis is.
ÍZ: érdekes, hogy egyértelműen a diósság dominál benne, az alma nem. Ha leszámítjuk az enyhe borsosságot, akkor egy nagyon kedves, puha és mindenhez passzoló karaktert fogunk kapni. Nőies és lecsengésében is diós. Habár a palackon – ami azért elég vagányul mutat – korai szüret szerepel, azért ez inkább az érés eleje, tehát a zöld fázisnak nagyon a vége, inkább már vegyes érésű. Egy élvonalbeli termelő arbequinája a mindennapokra.
MIHEZ: csakis olyan dolgokhoz, ahol ez az elegáns arbequina megfelelően szerepelhet: mártogatni, rákkal, csirkével, hallal, esetleg tejszínnel készült tésztaételekre, grillezett vagy párolt halakhoz, (a termelő szerint még tenger gyümölcseihez is), fehér húsokhoz, szelídebb ízű zöldségekhez (cukkinihez, fehér csiperkéhez), gyümölcsökkel és diófélékkel (almával, körtével, málnával, eperrel, dióval) készült salátákhoz.
KISZERELÉS: 0,5 l sötétített díszüveg