Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Nahát, ismét egy kezdő és amatőr birtok : ) 1640 óta már a 12. generáció nyűvi a malmot a Nobleza del Sur birtokon. Most akkor nagyon nem kéne itt mindenféle bizonygatásokat írogatni, mégis megtámogatom ezt a nemesi olívászatot némi plusz infóval. Elsőként tudni kell, hogy a Castellar alatt csordogáló Guadalimar (és általában minden folyó) nagyon jótékonyan hat a földekre, ha olajültetvényt szeretnénk. Persze nem árt mellé az évszázados tapasztalat, a klíma és egy malom. Másodszor plusz pont, ha valaki elvakultan rajong a természetért. Harmadszor, mennyire izgalmas, ha mindezt az andalúz nemesi családból származó Lola Sagra csinálja – imádjuk az olívász hölgyeket.
300 hektár, hagyományos ültetvény, a picual Andalúzia miatt kötelező, az arbequina pedig amellett, hogy szerelem, még nagyon jól is szerepel itt. Dizájn ugye nálunk nem szempont, de most ugyanaz a helyzet, mint a Deortegas esetében, vagyis telitalálat. Kifinomultságban és csajosságban felveszik velük a versenyt: tele vannak katicákkal, pipacsokkal és madárkákkal. Le a kalappal, lelkiismeretesen komoly és kemény munkát végeznek, ezért én, Guszti, teljesen bevettem őket virtuális klubomba : ) Ráadásul a Nobleza-csapat egyik tagja nemcsak magyar ősökkel büszkélkedhet, de még operaénekes is – eredetileg (van úgy, hogy jó kanyart vesz valaki egy váltással). Na lássuk, mit mutat az arbequinájuk, és azért az van nálunk, mert lányosságban verhetetlen.
FAJTA: 100% arbequina
SAVTARTALOM: 0,2º
DÍJAK: a világélvonalbeli termelő elég sok díjjal büszkélkedhet; itt lehet ezeket megnézni.
ILLAT: ha arbequina, akkor rögtön zöldalmahéj meg dió, persze, és a füvesség inkább hátul marad.
ÍZ: mint az illata. Talán jobban előtérbe kerül az édes dió és a mandula, és csak utána jön az almahéj. A hiperszuper nőiességen már csak javítani tud a finom borsosság. Ez kb. olyan, mint amikor egy férfi észre sem veszi a véletlenül lábfejére tévedő tűsarkot. Ó, ugyan, kisasszony, semmiség… Említésre méltó barátnő lenne itt a Molino Alfonso arbequinája, mint társalkodónő, sokkal több dióval, krémességgel és erősebb torokreszeléssel, vagyis ott már átmegy a cipőn az a tűsarok. A Nobleza esetében tényleg libeg itt valami nemesi egyensúly és kellem.
MIHEZ: csakis olyan dolgokhoz, ahol ez az elegáns arbequina megfelelően szerepelhet: mártogatni, rákkal, csirkével, hallal, esetleg tejszínnel készült tésztaételekre, grillezett vagy párolt halakhoz, (a termelő szerint még tenger gyümölcseihez is), fehér húsokhoz, szelídebb ízű zöldségekhez (cukkinihez, fehér csiperkéhez), gyümölcsökkel és diófélékkel (almával, körtével, málnával, eperrel, dióval) készült salátákhoz.
KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg