***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Nobleza del Sur Arbequina 0,5 l. Katicák és pipacsok.

Kategóriák: ,

 

Elegáns olaj szelíd, diós-almás alapkarakterrel, keserűség nélkül, nagyon enyhe borsossággal, évszázados csúcstermelőtől, gyönyörű csomagolásban. 100% arbequina; 0,2º savtartalom. 0,5 l díszüveg.

Elfogyott

6.400 Ft

12800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Nahát, ismét egy kezdő és amatőr birtok : ) 1640 óta már a 12. generáció nyűvi a malmot a Nobleza del Sur birtokon. Most akkor nagyon nem kéne itt mindenféle bizonygatásokat írogatni, mégis megtámogatom ezt a nemesi olívászatot némi plusz infóval. Elsőként tudni kell, hogy a Castellar alatt csordogáló Guadalimar (és általában minden folyó) nagyon jótékonyan hat a földekre, ha olajültetvényt szeretnénk. Persze nem árt mellé az évszázados tapasztalat, a klíma és egy malom. Másodszor plusz pont, ha valaki elvakultan rajong a természetért. Harmadszor, mennyire izgalmas, ha mindezt az andalúz nemesi családból származó Lola Sagra csinálja – imádjuk az olívász hölgyeket.

300 hektár, hagyományos ültetvény, a picual Andalúzia miatt kötelező, az arbequina pedig amellett, hogy szerelem, még nagyon jól is szerepel itt. Dizájn ugye nálunk nem szempont, de most ugyanaz a helyzet, mint a Deortegas  esetében, vagyis telitalálat. Kifinomultságban és csajosságban felveszik velük a versenyt: tele vannak katicákkal, pipacsokkal és madárkákkal. Le a kalappal, lelkiismeretesen komoly és kemény munkát végeznek, ezért én, Guszti, teljesen bevettem őket virtuális klubomba : ) Ráadásul a Nobleza-csapat egyik tagja nemcsak magyar ősökkel büszkélkedhet, de még operaénekes is – eredetileg (van úgy, hogy jó kanyart vesz valaki egy váltással). Na lássuk, mit mutat az arbequinájuk, és azért az van nálunk, mert lányosságban verhetetlen.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a világélvonalbeli termelő elég sok díjjal büszkélkedhet; itt lehet ezeket megnézni.

ILLAT: ha arbequina, akkor rögtön zöldalmahéj meg dió, persze, és a füvesség inkább hátul marad.

ÍZ: mint az illata. Talán jobban előtérbe kerül az édes dió és a mandula, és csak utána jön az almahéj. A hiperszuper nőiességen már csak javítani tud a finom borsosság. Ez kb. olyan, mint amikor egy férfi észre sem veszi a véletlenül lábfejére tévedő tűsarkot. Ó, ugyan, kisasszony, semmiség… Említésre méltó barátnő lenne itt a Molino Alfonso arbequinája, mint társalkodónő, sokkal több dióval, krémességgel és erősebb torokreszeléssel, vagyis ott már átmegy a cipőn az a tűsarok. A Nobleza esetében tényleg libeg itt valami nemesi egyensúly és kellem.

MIHEZ: csakis olyan dolgokhoz, ahol ez az elegáns arbequina megfelelően szerepelhet: mártogatni, rákkal, csirkével, hallal, esetleg tejszínnel készült tésztaételekre, grillezett vagy párolt halakhoz, (a termelő szerint még tenger gyümölcseihez is), fehér húsokhoz, szelídebb ízű zöldségekhez (cukkinihez, fehér csiperkéhez), gyümölcsökkel és diófélékkel (almával, körtével, málnával, eperrel, dióval) készült salátákhoz.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Nahát, ismét egy kezdő és amatőr birtok : ) 1640 óta már a 12. generáció nyűvi a malmot a Nobleza del Sur birtokon. Most akkor nagyon nem kéne itt mindenféle bizonygatásokat írogatni, mégis megtámogatom ezt a nemesi olívászatot némi plusz infóval. Elsőként tudni kell, hogy a Castellar alatt csordogáló Guadalimar (és általában minden folyó) nagyon jótékonyan hat a földekre, ha olajültetvényt szeretnénk. Persze nem árt mellé az évszázados tapasztalat, a klíma és egy malom. Másodszor plusz pont, ha valaki elvakultan rajong a természetért. Harmadszor, mennyire izgalmas, ha mindezt az andalúz nemesi családból származó Lola Sagra csinálja – imádjuk az olívász hölgyeket.

300 hektár, hagyományos ültetvény, a picual Andalúzia miatt kötelező, az arbequina pedig amellett, hogy szerelem, még nagyon jól is szerepel itt. Dizájn ugye nálunk nem szempont, de most ugyanaz a helyzet, mint a Deortegas  esetében, vagyis telitalálat. Kifinomultságban és csajosságban felveszik velük a versenyt: tele vannak katicákkal, pipacsokkal és madárkákkal. Le a kalappal, lelkiismeretesen komoly és kemény munkát végeznek, ezért én, Guszti, teljesen bevettem őket virtuális klubomba : ) Ráadásul a Nobleza-csapat egyik tagja nemcsak magyar ősökkel büszkélkedhet, de még operaénekes is – eredetileg (van úgy, hogy jó kanyart vesz valaki egy váltással). Na lássuk, mit mutat az arbequinájuk, és azért az van nálunk, mert lányosságban verhetetlen.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: a világélvonalbeli termelő elég sok díjjal büszkélkedhet; itt lehet ezeket megnézni.

ILLAT: ha arbequina, akkor rögtön zöldalmahéj meg dió, persze, és a füvesség inkább hátul marad.

ÍZ: mint az illata. Talán jobban előtérbe kerül az édes dió és a mandula, és csak utána jön az almahéj. A hiperszuper nőiességen már csak javítani tud a finom borsosság. Ez kb. olyan, mint amikor egy férfi észre sem veszi a véletlenül lábfejére tévedő tűsarkot. Ó, ugyan, kisasszony, semmiség… Említésre méltó barátnő lenne itt a Molino Alfonso arbequinája, mint társalkodónő, sokkal több dióval, krémességgel és erősebb torokreszeléssel, vagyis ott már átmegy a cipőn az a tűsarok. A Nobleza esetében tényleg libeg itt valami nemesi egyensúly és kellem.

MIHEZ: csakis olyan dolgokhoz, ahol ez az elegáns arbequina megfelelően szerepelhet: mártogatni, rákkal, csirkével, hallal, esetleg tejszínnel készült tésztaételekre, grillezett vagy párolt halakhoz, (a termelő szerint még tenger gyümölcseihez is), fehér húsokhoz, szelídebb ízű zöldségekhez (cukkinihez, fehér csiperkéhez), gyümölcsökkel és diófélékkel (almával, körtével, málnával, eperrel, dióval) készült salátákhoz.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg