JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

H, K, Sze, P: 9-17; Cs: hosszított nyitva tartás 9-19. A kóstolás a fennálló járványhelyzet miatt továbbra sem megengedett, illetve a szombati nyitva tartás szintén szünetel. A boltban a maszkviselés továbbra is kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Le Terre del Castello BIO házasítás 0,5 l.

Kategória:

 

Enyhe-közepes intenzitású bioolaj édesmandulás, almás jegyekkel. Biogazdálkodásból származó házasítás: dolce di rossano, tondino, carolea és nocellara del belice; 0,3°savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

3.400 Ft

6.800.-/l

Leírás

TERMELŐ, TERMŐHELY: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro, és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis 'az olajfák országa' megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946-ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a tulajdonos család nem változott, a mezőgazdasági területek értéke az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött számukra, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: dolce di rossano, tondino, carolea, nocellara del belice

SAVTARTALOM: 0,3°

ILLAT: ha alapul vesszük az ugyancsak bio Coriolanumot, akkor lélekben adjunk hozzá egy kifejezetten reszelt almás alapjegyet, almahéjjal és kicsi maggal, plusz a némileg a közepesen érés utáni szüret jellegzetes „olívás” illatát (ami azért nem keverendő össze a rottyant bogyók cefrésségével – mert sok hozzá nem értő egyértelműen utóbbit ismeri, azt keresi). Tiszta illatról van szó, egészséges gyümölcsökből, azt is lehetne írni, hogy ilyen karaktert kéne adnia minden hamvaslila szemnek.

ÍZ: édesmandulás beugró, nagyon hasonlít a Coriolanumra, az almásság-almamagosság hamar felbukkan, és a nem túl korai szüret jellegzetes és meghatározó édesolivás jellege azon túl, hogy folyamatosan erősödik, még kiegészül egy határozottabb nyersességgel, ne is nevezzük kesernyének. Nagyon visszafogott, érettségében is elegáns, saját helyén lévő és nagyon szerethető tétel. Külön megemlítem a címkéjét, ami annyira bájosan egyszerű, hogy szinte már alázatos. Egyébként a San Mauro kastélyt ábrázolja. Semmi túlkapás – egy tök jó bio extra szűz olívaolaj Calabriából, jó áron.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMELŐ, TERMŐHELY: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro, és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis 'az olajfák országa' megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946-ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a tulajdonos család nem változott, a mezőgazdasági területek értéke az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött számukra, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: dolce di rossano, tondino, carolea, nocellara del belice

SAVTARTALOM: 0,3°

ILLAT: ha alapul vesszük az ugyancsak bio Coriolanumot, akkor lélekben adjunk hozzá egy kifejezetten reszelt almás alapjegyet, almahéjjal és kicsi maggal, plusz a némileg a közepesen érés utáni szüret jellegzetes „olívás” illatát (ami azért nem keverendő össze a rottyant bogyók cefrésségével – mert sok hozzá nem értő egyértelműen utóbbit ismeri, azt keresi). Tiszta illatról van szó, egészséges gyümölcsökből, azt is lehetne írni, hogy ilyen karaktert kéne adnia minden hamvaslila szemnek.

ÍZ: édesmandulás beugró, nagyon hasonlít a Coriolanumra, az almásság-almamagosság hamar felbukkan, és a nem túl korai szüret jellegzetes és meghatározó édesolivás jellege azon túl, hogy folyamatosan erősödik, még kiegészül egy határozottabb nyersességgel, ne is nevezzük kesernyének. Nagyon visszafogott, érettségében is elegáns, saját helyén lévő és nagyon szerethető tétel. Külön megemlítem a címkéjét, ami annyira bájosan egyszerű, hogy szinte már alázatos. Egyébként a San Mauro kastélyt ábrázolja. Semmi túlkapás – egy tök jó bio extra szűz olívaolaj Calabriából, jó áron.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg