***Kedves igaziolivások! Csak azért, hogy mindenki eljusson a boltba, karácsony előtt öt szombaton nyitva leszünk.
Tehát 2023.11.25, 12.02, 12.09, 12.16. és 12.23. szombaton 10:00-13:00 óráig nyitva lesz a bolt. Várunk titeket!***
 
***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Le Terre del Castello BIO házasítás 0,5 l.

Kategória:

 

Enyhe-közepes intenzitású bioolaj édesmandulás, almás jegyekkel. Biogazdálkodásból származó házasítás: dolce di rossano, tondino, carolea és nocellara del belice; 0,3°savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

3.900 Ft

7.800.-/l

Leírás

TERMELŐ, TERMŐHELY: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro, és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis 'az olajfák országa' megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946-ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a tulajdonos család nem változott, a mezőgazdasági területek értéke az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött számukra, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: dolce di rossano, tondino, carolea, nocellara del belice

SAVTARTALOM: 0,3°

ILLAT: ha alapul vesszük az ugyancsak bio Coriolanumot, akkor lélekben adjunk hozzá egy kifejezetten reszelt almás alapjegyet, almahéjjal és kicsi maggal, plusz a némileg a közepesen érés utáni szüret jellegzetes „olívás” illatát (ami azért nem keverendő össze a rottyant bogyók cefrésségével – mert sok hozzá nem értő egyértelműen utóbbit ismeri, azt keresi). Tiszta illatról van szó, egészséges gyümölcsökből, azt is lehetne írni, hogy ilyen karaktert kéne adnia minden hamvaslila szemnek.

ÍZ: édesmandulás beugró, nagyon hasonlít a Coriolanumra, az almásság-almamagosság hamar felbukkan, és a nem túl korai szüret jellegzetes és meghatározó édesolivás jellege azon túl, hogy folyamatosan erősödik, még kiegészül egy határozottabb nyersességgel, ne is nevezzük kesernyének. Nagyon visszafogott, érettségében is elegáns, saját helyén lévő és nagyon szerethető tétel. Külön megemlítem a címkéjét, ami annyira bájosan egyszerű, hogy szinte már alázatos. Egyébként a San Mauro kastélyt ábrázolja. Semmi túlkapás – egy tök jó bio extra szűz olívaolaj Calabriából, jó áron.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMELŐ, TERMŐHELY: az olasz csizma orrtövénél, Calabria régióban vagyunk, annak is az északkeleti határvidékén, Basilicata közelében. Ez Cosenza megye és egészen pontosan a Crati folyó környéke, aminek torkolatánál már Kr.e. 720 körül Szübarisz néven hamar virágzásnak induló gyarmatvárost alapítottak az akhájok. A környező lapály, a Szübariszi-síkság is innen kapta nevét. Ennek központja Corigliano Calabro, és mi másból származna, mint a görög "chorìon elàion", vagyis 'az olajfák országa' megjelölésből. Na mindegy, a lényeg, hogy egy igen termékeny folyóvölgyről és torkolatról van szó, rengeteg termény előállítására alkalmas. Pont ezt kihasználva és ezért indult be 1946-ban a Minisci családi vállalkozás elődje, akkor még csak egy olajmalommal. Mára több gyümölcs- és zöldségfajtát is futtatnak, illetve még saját töltött csokijuk is van, ami elég menő… Mivel a tulajdonos család nem változott, a mezőgazdasági területek értéke az évtizedek alatt egyre inkább felértékelődött számukra, főként eszmeileg. Elég sok biotermékük van, ami a tudatos, főleg a terület biodiverzitását és fenntartható termőképességét szem előtt tartó szemlélet eredménye. Mára több helyi terméket összefogva működnek, szóval gyakorlatilag egy csokornyi márkát futtatnak, de teljesen provinciális és hihető módon. Több fajtával is dolgoznak, a helyi dolce di rossanótól a caroleáig.

FAJTA: dolce di rossano, tondino, carolea, nocellara del belice

SAVTARTALOM: 0,3°

ILLAT: ha alapul vesszük az ugyancsak bio Coriolanumot, akkor lélekben adjunk hozzá egy kifejezetten reszelt almás alapjegyet, almahéjjal és kicsi maggal, plusz a némileg a közepesen érés utáni szüret jellegzetes „olívás” illatát (ami azért nem keverendő össze a rottyant bogyók cefrésségével – mert sok hozzá nem értő egyértelműen utóbbit ismeri, azt keresi). Tiszta illatról van szó, egészséges gyümölcsökből, azt is lehetne írni, hogy ilyen karaktert kéne adnia minden hamvaslila szemnek.

ÍZ: édesmandulás beugró, nagyon hasonlít a Coriolanumra, az almásság-almamagosság hamar felbukkan, és a nem túl korai szüret jellegzetes és meghatározó édesolivás jellege azon túl, hogy folyamatosan erősödik, még kiegészül egy határozottabb nyersességgel, ne is nevezzük kesernyének. Nagyon visszafogott, érettségében is elegáns, saját helyén lévő és nagyon szerethető tétel. Külön megemlítem a címkéjét, ami annyira bájosan egyszerű, hogy szinte már alázatos. Egyébként a San Mauro kastélyt ábrázolja. Semmi túlkapás – egy tök jó bio extra szűz olívaolaj Calabriából, jó áron.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg