Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977-ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : J). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva.
FAJTA: 100% arbequina
SAVTARTALOM: max. 0,3º
ILLAT: Nyugodtan ránézhetünk az Alfar La Majára, vagy a Miolivára, de itt a szokásos édesmandula és dió, meg napszítta mezők mellett valami aszalt paradicsom is bejön, meg valami tavaszi virág, olyan vajas-tejszínes alappal, de majd mindenki eldönti. Mi jól döntöttünk : J
ÍZ: Minden töredékmásodpercében északkeleti arbequina. Főleg dió és az illatában is megfogható vajasság. Összességében nagyon puha, és a dióhártya jóleső, viszont alig előbújó kesernyéje éppen hogy kiérezhető – éppen ezért még a mandulát még mindenképpen megemlítem. Édessége és hízelgő napsütés-íze miatt valószínűleg közönségkedvenc lesz. Nagyon reménykedünk benne, hogy jövőre is tartják a szintet, kár lenne értük. A nagy kiszerelések PET-palackja teljesen felejthető, tkp. vénuszos : J, de mint tudjátok, minket csak a beltartalom érdekel, ha meg valaki még szép dizánjnnal is meglöki, az plusz pont. De a La Masrojana idei arbequinája nem ajándéknak készült, sokkal inkább a családos, igényes mindennapokra. Arra viszont sokkal több, mint jó…
MIHEZ: mindenhez. Komolyan. Főzni, salátázni, tésztaételekhez; kevert tésztás süteményekbe vaj (és pláne a receptekben előírt ilyen‑olyan „semleges ízű olaj”) helyett; kezdőolajnak kisbabák hozzátáplálásához; olívaolajjal ismerkedőknek barátkozni; vagy aki ódzkodik a kesernyéstől, annak szelíd olajnak mártogatni. Annyira szelíd, hogy még a házi majonézből sem fog kilógni.
KISZERELÉS: 5 l sötétített PET