Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

La Masrojana Arbequina 1 l.

Kategóriák: ,

 

Szelíd, diós-mandulás-vajas alapkarakterű olaj füvesség és keserűség nélkül, nagyon-nagyon enyhe és hamar múló borsossággal. 100% arbequina; max. 0,3º savtartalom, 1 l PET.

Elfogyott

4.900 Ft

4.900.-

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977-ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : )). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: max. 0,3º

ILLAT: Nyugodtan ránézhetünk az Alfar La Majára, vagy a Miolivára, de itt a szokásos édesmandula és dió, meg napszítta mezők mellett valami aszalt paradicsom is bejön, meg valami tavaszi virág, olyan vajas-tejszínes alappal, de majd mindenki eldönti. Mi jól döntöttünk : J

ÍZ: Minden töredékmásodpercében északkeleti arbequina. Főleg dió és az illatában is megfogható vajasság. Összességében nagyon puha, és a dióhártya jóleső, viszont alig előbújó kesernyéje éppen hogy kiérezhető – éppen ezért még a mandulát még mindenképpen megemlítem. Édessége és hízelgő napsütés-íze miatt valószínűleg közönségkedvenc lesz. A nagy kiszerelések PET-palackja teljesen felejthető, tkp. vénuszos : ), de mint tudjátok, minket csak a beltartalom érdekel, ha meg valaki még szép dizánjnnal is meglöki, az plusz pont. De a La Masrojana idei arbequinája nem ajándéknak készült, sokkal inkább a családos, igényes mindennapokra. Arra viszont sokkal több, mint jó…

MIHEZ: mindenhez. Komolyan. Főzni, salátázni, tésztaételekhez; kevert tésztás süteményekbe vaj (és pláne a receptekben előírt ilyen‑olyan „semleges ízű olaj”) helyett; kezdőolajnak kisbabák hozzátáplálásához; olívaolajjal ismerkedőknek barátkozni; vagy aki ódzkodik a kesernyéstől, annak szelíd olajnak mártogatni. Annyira szelíd, hogy még a házi majonézből sem fog kilógni.

KISZERELÉS: 1 l PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: La Masrojana, El Masroig, (Tarragona, Katalónia), Spanyolország. 1977-ben Barcelonától délnyugatra, a tarragónai El Masroigban egy család az addigi mezőgazdálkodását rendezett vállalkozássá alakította és megszületett a La Masrojana, mint brand (ugyanebben az évben született meg, csak éppen Budapesten, Tóth Guszti is, hogy 2006-ban majd megalapítsa az igaziolivát : )). Azért néhány évtizednek el kellett telni kupálódással, fejlesztéssel, stb., viszont a lokális és klimatikus adottságok annyira jók ott Katalóniában, hogy igazából csak olyan apró dolgokat kell szem előtt tartani, mint korrektség, hatékonyság és elhivatottság (a három ritkán tetten érhető emberi erény, együttesen meg pláne). Az ezredforduló környékén a La Masrojana ráncfelvarráson esett át a dizájnt és a termékeket illetően, aztán 2017-ben teljesen megújultak – reméljük, ebben mi is benne voltunk, mert mi elég sokszor mondtuk nekik, hogy változtassanak címkéket. Szóval a környéken ugye dominál az arbequina, tehát az olaj ebből készül, és jellemzően édes, lágy, nőies, diós, egyszóval jól hozza azt a katalán világot, amit kell. Durva történelmi borvidékek (pl. Priorat) szomszédságában olívászkodnak, az olaj mellett nagyon jó olajbogyóik és patéik is vannak, az ízesített olajokról nem is szólva. 2019-re vonatkozóan pedig érdemes tudni, hogy arbequinájuk helyettesíti (és jobban, mint gondoltuk) a navarrai Artajo 6-ost.

FAJTA: 100% arbequina

SAVTARTALOM: max. 0,3º

ILLAT: Nyugodtan ránézhetünk az Alfar La Majára, vagy a Miolivára, de itt a szokásos édesmandula és dió, meg napszítta mezők mellett valami aszalt paradicsom is bejön, meg valami tavaszi virág, olyan vajas-tejszínes alappal, de majd mindenki eldönti. Mi jól döntöttünk : J

ÍZ: Minden töredékmásodpercében északkeleti arbequina. Főleg dió és az illatában is megfogható vajasság. Összességében nagyon puha, és a dióhártya jóleső, viszont alig előbújó kesernyéje éppen hogy kiérezhető – éppen ezért még a mandulát még mindenképpen megemlítem. Édessége és hízelgő napsütés-íze miatt valószínűleg közönségkedvenc lesz. A nagy kiszerelések PET-palackja teljesen felejthető, tkp. vénuszos : ), de mint tudjátok, minket csak a beltartalom érdekel, ha meg valaki még szép dizánjnnal is meglöki, az plusz pont. De a La Masrojana idei arbequinája nem ajándéknak készült, sokkal inkább a családos, igényes mindennapokra. Arra viszont sokkal több, mint jó…

MIHEZ: mindenhez. Komolyan. Főzni, salátázni, tésztaételekhez; kevert tésztás süteményekbe vaj (és pláne a receptekben előírt ilyen‑olyan „semleges ízű olaj”) helyett; kezdőolajnak kisbabák hozzátáplálásához; olívaolajjal ismerkedőknek barátkozni; vagy aki ódzkodik a kesernyéstől, annak szelíd olajnak mártogatni. Annyira szelíd, hogy még a házi majonézből sem fog kilógni.

KISZERELÉS: 1 l PET