***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

La Maja E.L. (Edición Limitada) Tosca 0,5 l.

Kategóriák: ,

 

Középintenzív, málnás-édesgyümölcsös alapkarakter egyedülálló, csak a toscára jellemző illatos-cukorkás jegyekkel, közepes kesernyével és csípősséggel. 0,2% savtartalom, 100% tosca; 0,5 l díszüveg.

Elfogyott

3.500 Ft

7.000.-/l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Arbequina dominancia mellett arbosana, koroneiki és tosca szerepel a repertoárban, és tecciknemteccik, igenis meghatározó „Ebrokarakterrel.” Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  Az Artajo mellett Navarra félmaroknyi (!) csúcsolivászatának egyike.

FAJTA:  100% válogatott tosca.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hű, de nehéz dolgom/dolgunk lesz. Azaz nem, mert olyan egyértelműen málnás, édesgyümölcsös, itt-ott cseresznyés, vagy édesalmás buké gőzölög ki, hogy mit mondjak… nagyon magasan gyümölcsös illat, a maga nemében nemcsak fantasztikus, de baromi ritka is. Majdnem gumicukor! Persze jó orr is kell egy ilyen képtelen megállapításhoz.

ÍZ: na és akkor itt jön egy olyan (pozitív) kritika, ami általában a nem sikerült tételekre illik. Azonban itt, ez a mondat most dicséret: nincs egyensúlyban. Márpedig azért, mert a fenti illatvélemény után max csak három másodpercig kapjuk meg az édes gyümölcsösség érzetét, azután erős hirtelenséggel jön a korán szüretelt zöld olajbogyó harsogó fanyarsága és egy közepesen besztaniolozott csokinyúl keserűsége, de szerencsére nemcsak ottmarad mellette a gyümölcsösség, de pár másodperc elteltével összeolvadnak egy harmadik ízzé, ami nekem (Guszti) bizony egy jópofa rumos-kakaós szeletre is emlékeztet, leszámítva, hogy elképesztően maszkulinra változik, ami a borsosságot illeti. Ne ijedjünk meg, azért nem folyékony szaloncukor… csak az eleje. Szerintem annyira kiugró az összetettsége, hogy hozzáértőknek (is) kötelező lenne.

MIHEZ: az olívaolajok világában ritka málnás-édesgyümölcsös karaktere miatt szerintünk nem célszerű erős ízekkel, pl. fokhagymával elnyomni, inkább társítsuk szelíd ízekkel, tejszínes mártásokkal, mártogassunk bele friss kenyeret, vagy legyünk dekadensek és tegyük vaníliafagyira.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites la Maja, Mendavia, Navarra, Spanyolország. Ez valahol Logroño mellet van, szóval gyakorlatilag már területileg is majdnem Baszkföld. Nem mellesleg az Ebro túlpartján - tehát egy kőhajításnyira, mert nem a Dunáról beszélünk – már La Rioja kezdődik, amit most nem fogunk bemutatni a borértő közönségnek (sem). Majáék már több mint 20 éve viszik a családi vállalkozást, és elég modern módon nyúlnak a témához, 60 hektáron 80 000 fával gazdálkodnak, ami ugye világosan sejteti, hogy intenzív ültetvényekről van szó, teljesen gépesített szürettel (nem kell ijedezni, Artajóék is hasonlóan olívászkodnak). Ez egyfelől nem igazán romantikus, mert ugye nem kézzel, létrán cseverészve és viccelődve szemezgetik a fákat, mint ahogy azt sokan elképzelik, hanem egyszerűen és nagyon gyorsan, vagyis hatékonyan készítenek jót – jó áron. Arbequina dominancia mellett arbosana, koroneiki és tosca szerepel a repertoárban, és tecciknemteccik, igenis meghatározó „Ebrokarakterrel.” Az ültetvények telepítésétől a szüreten át a sajtolásig maguk végzik a folyamatokat, és max.  12 órán belül olaj lesz a bogyókból. Az Ebro-medencében fekvő ültetvények, a fajták és a hozzáértés együttesen járultak hozzá a régió számos DOP minősítéséhez. Ezen kívül még tagjai a SIQEV-csoportnak is (ld. pl. Oleoestepa, Suerte Alta, Casas de Hualdo, O-Med).  Az Artajo mellett Navarra félmaroknyi (!) csúcsolivászatának egyike.

FAJTA:  100% válogatott tosca.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: hű, de nehéz dolgom/dolgunk lesz. Azaz nem, mert olyan egyértelműen málnás, édesgyümölcsös, itt-ott cseresznyés, vagy édesalmás buké gőzölög ki, hogy mit mondjak… nagyon magasan gyümölcsös illat, a maga nemében nemcsak fantasztikus, de baromi ritka is. Majdnem gumicukor! Persze jó orr is kell egy ilyen képtelen megállapításhoz.

ÍZ: na és akkor itt jön egy olyan (pozitív) kritika, ami általában a nem sikerült tételekre illik. Azonban itt, ez a mondat most dicséret: nincs egyensúlyban. Márpedig azért, mert a fenti illatvélemény után max csak három másodpercig kapjuk meg az édes gyümölcsösség érzetét, azután erős hirtelenséggel jön a korán szüretelt zöld olajbogyó harsogó fanyarsága és egy közepesen besztaniolozott csokinyúl keserűsége, de szerencsére nemcsak ottmarad mellette a gyümölcsösség, de pár másodperc elteltével összeolvadnak egy harmadik ízzé, ami nekem (Guszti) bizony egy jópofa rumos-kakaós szeletre is emlékeztet, leszámítva, hogy elképesztően maszkulinra változik, ami a borsosságot illeti. Ne ijedjünk meg, azért nem folyékony szaloncukor… csak az eleje. Szerintem annyira kiugró az összetettsége, hogy hozzáértőknek (is) kötelező lenne.

MIHEZ: az olívaolajok világában ritka málnás-édesgyümölcsös karaktere miatt szerintünk nem célszerű erős ízekkel, pl. fokhagymával elnyomni, inkább társítsuk szelíd ízekkel, tejszínes mártásokkal, mártogassunk bele friss kenyeret, vagy legyünk dekadensek és tegyük vaníliafagyira.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg