***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

Kydonakis Syllogi D.O.P. 5 l. Herkules.

Kategóriák: ,

 

Korrekt, kiegyensúlyozott, közepesen intenzív alapolaj enyhe-közepes növényi kesernyével, pici borsossággal; amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető ízkarakterrel. 100% koroneiki, max 0,5º savtartalom. 5 l fémkanna. DOP olaj Messara körzet eredetvédelmi jelzésével.

Elfogyott

19.800 Ft

3.960.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta.

FAJTA: 100% koroneiki

SAVTARTALOM: max 0,5º

ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett háttérben, de megvan benne a jellegzetesen görög „köves” növényiség, kicsit párás-poros virágosság. Sallangmentesebb, rusztikusabb, mint a termelő prémium koroneikije, az Oleum Crete vonal.

ÍZ: a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár íz itt háttérbe szorul, olyan, mintha csak néhány hektár kapott volna kevesebb esőt és több szárazságot, mert a rögtön beköszönő növényi kesernyével és a fajtára jellemző, enyhén virágos alapkarakterrel gyorsan képbe kerülünk – ez egy fantasztikusan görögös, de annál merészebb, koraibb szüret. Ízben ugyancsak igaz rá, hogy sallangmentesebb, rusztikusabb, mint a termelő prémium koroneikije, az Oleum Crete vonal. Megint egy nagyon őszinte olaj nagyon jó áron; tökéletesen hozza azt a „görög ízt”, amire – aki már egyszer is kóstolt arrafelé olajat -- azt mondja, hogy „ez az”. Amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető íz.

MIHEZ: közepesen intenzív alapolajnak, vagyis sütni-főzni, salátázni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de sok minden máshoz mehet. Ragukban az ereje eltűnik, de szelet húsoknál, zöldségek párolásánál bele kell kalkulálni, hogy jobban átjön az ételen, mint egy szelíd alapolaj.

KISZERELÉS: 5 l fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta.

FAJTA: 100% koroneiki

SAVTARTALOM: max 0,5º

ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett háttérben, de megvan benne a jellegzetesen görög „köves” növényiség, kicsit párás-poros virágosság. Sallangmentesebb, rusztikusabb, mint a termelő prémium koroneikije, az Oleum Crete vonal.

ÍZ: a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár íz itt háttérbe szorul, olyan, mintha csak néhány hektár kapott volna kevesebb esőt és több szárazságot, mert a rögtön beköszönő növényi kesernyével és a fajtára jellemző, enyhén virágos alapkarakterrel gyorsan képbe kerülünk – ez egy fantasztikusan görögös, de annál merészebb, koraibb szüret. Ízben ugyancsak igaz rá, hogy sallangmentesebb, rusztikusabb, mint a termelő prémium koroneikije, az Oleum Crete vonal. Megint egy nagyon őszinte olaj nagyon jó áron; tökéletesen hozza azt a „görög ízt”, amire – aki már egyszer is kóstolt arrafelé olajat -- azt mondja, hogy „ez az”. Amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető íz.

MIHEZ: közepesen intenzív alapolajnak, vagyis sütni-főzni, salátázni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de sok minden máshoz mehet. Ragukban az ereje eltűnik, de szelet húsoknál, zöldségek párolásánál bele kell kalkulálni, hogy jobban átjön az ételen, mint egy szelíd alapolaj.

KISZERELÉS: 5 l fémkanna