FÉLIG-MEDDIG NYÁRI SZÜNET : )

webshop VIDÉK: 06.28.(H)-07.16.(P) a vidéki csomagküldés szünetel. Utolsó rendelésfelvétel vidékre: 06.24. Cs, utolsó csomagküldés vidékre: 06.25. P.

webshop BUDAPEST: 07.12.(H)-07.16.(P) a kiszállítás szünetel — ez még változhat…

BOLT POMÁZ: egész nyáron nyitva a szokásos nyitva tartás szerint.

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                                        Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. A boltban a maszkviselés kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Kydonakis Oleum Crete D.O.P. 3 l. Indul a görög.

Kategóriák: ,

 

Korrekt, kiegyensúlyozott, közepesen intenzív tétel enyhe virágossággal, szelíd növényi kesernyével, pici borsossággal; amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető ízkarakterrel. 100% koroneiki, 0,2º savtartalom. 3 l fémkanna.

9.600 Ft

3.200.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Bioolajukat elkülönített területen, kistermelőik egy külön csoportja készíti. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta. Kár, hogy nem minden évben sikeres a szüret. Mármint az igazioliva ízlésébe nem mindig illeszkedik a bizonyos évjárat. De ez a 20-as jó lett.

FAJTA: 100% koroneiki

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett háttérben, de megvan benne a jellegzetesen görög „köves” növényiség, kicsit párás-poros virágosság. Idén kifejezettebb a koroneiki hűvös zöld illata, esküszöm, még a tzaztiki is felsejlik az ember szeme előtt…

ÍZ: a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár íz itt háttérbe szorul, olyan, mintha csak néhány hektár kapott volna kevesebb esőt és több szárazságot, mert a rögtön beköszönő növényi kesernyével és a fajtára jellemző, enyhén virágos alapkarakterrel gyorsan képbe kerülünk – ez egy fantasztikusan görögös, de annál merészebb, koraibb szüret. Kevéssé borsos, inkább elegáns, de textúrájában sűrűbb olaj. Utóbbit a menta hűvös üdesége oldja.  Megint egy nagyon őszinte olaj nagyon jó áron; tökéletesen hozza azt a „görög ízt”, amire – aki már egyszer is kóstolt arrafelé olajat -- azt mondja, hogy „ez az”. Amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető íz.

MIHEZ: közepesen intenzív karaktere miatt sok mindenhez jó, amihez olívaolajat lehet használni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de minden máshoz mehet.

KISZERELÉS: 3 l hengeres fémkanna

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Bioolajukat elkülönített területen, kistermelőik egy külön csoportja készíti. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta. Kár, hogy nem minden évben sikeres a szüret. Mármint az igazioliva ízlésébe nem mindig illeszkedik a bizonyos évjárat. De ez a 20-as jó lett.

FAJTA: 100% koroneiki

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett háttérben, de megvan benne a jellegzetesen görög „köves” növényiség, kicsit párás-poros virágosság. Idén kifejezettebb a koroneiki hűvös zöld illata, esküszöm, még a tzaztiki is felsejlik az ember szeme előtt…

ÍZ: a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár íz itt háttérbe szorul, olyan, mintha csak néhány hektár kapott volna kevesebb esőt és több szárazságot, mert a rögtön beköszönő növényi kesernyével és a fajtára jellemző, enyhén virágos alapkarakterrel gyorsan képbe kerülünk – ez egy fantasztikusan görögös, de annál merészebb, koraibb szüret. Kevéssé borsos, inkább elegáns, de textúrájában sűrűbb olaj. Utóbbit a menta hűvös üdesége oldja.  Megint egy nagyon őszinte olaj nagyon jó áron; tökéletesen hozza azt a „görög ízt”, amire – aki már egyszer is kóstolt arrafelé olajat -- azt mondja, hogy „ez az”. Amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető íz.

MIHEZ: közepesen intenzív karaktere miatt sok mindenhez jó, amihez olívaolajat lehet használni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de minden máshoz mehet.

KISZERELÉS: 3 l hengeres fémkanna