Leírás
TERMŐHELY, TERMELŐ: Schiralli, Bitetto (Puglia), Olaszország. Kb. 130 tengerszint feletti magasság, 22 hektár, kb. 10.000 fa Baritól nyugatra, és Bitettótól még nyugatra Binetto körül, vagyis „Terra di Bari” DOP körzet majdnem közepén, mindössze 15 km-re az Adriától – nagyjából ennyi paraméter elég is szokott lenni egy normál birtokról. Csakhogy a Schiralli-család olívászatáról azért ennél több szót is kéne ejteni, mivel 2018-ban a Flos Olei „Az év feltörekvő birtoka” kategóriában a világ 20 legjobbja közé választotta Crudo olajukkal. Szerencsére az eredmények kiszivárgása előtt három héttel alkudtunk meg a CrudóraJ Hát igen. Dolgoznak Ogliarolával (amit ismernek még úgy is, hogy Cima di Bitonto, Aliva baresana, Ascolana, Baresana, Bitontina, Castellaneta, Marinese della Capitanata, Marinese di Lavello, Nostrale di Venosa, Nostrale bitontina, Ogliarola di Bitonto, Ogliarola di Molfetta, Ogliarola di Venosa, Oliva ascolana, Olivo baresano, Olivo d'Ascoli, Olivo nostrale, Olivo paesano, Paesana di Bitonto – csak hogy ne legyen olyan egyértelmű), Cima di Coratóval (ami Coratina, de ismerik még, Racema, Racioppa, Racioppa di Corato, Coratese, Olivo a grappoli néven is, csak hogy mindenki összezavarodjon), illetve Signora Francescával (ami egyébként lehet még Cima di Melfi isJ). Délen teljes a káosz, ezt ők is tudják. A palack és címke megválasztása is ügyetlen, ám a névválasztás ezzel ellentétben kissé emelkedett: a culto tkp. az olajfák felé irányuló hódolatot hivatott jelezni a mi irányunkba, vagy mi.
FAJTA: ogliarola és signora francesca házasítás
DÍJAK: 2018-ban a Flos Olei TOP 20: az év feltörekvő birtoka
SAVTARTALOM: 0,2 %
ILLAT: teljesen marcipán, persze cukorizé nélkül, de akkor inkább legyen édes mandulásság almahéjjal. Tök sokan ezt keresik egy délolasz olajban. Minél többet szagolgatjuk, annál almásabb.
ÍZ: halálkomolyan egy kis articsóka tolakodik be a mandula elé, és a kötelező borsosság is elég hamar megjön. Érdekes, hogy aki már rágott össze fáról leszedett bogyót, fel fogja ismerni a semmihez sem fogható ízt. Na nem azt a szájösszehúzó és mindent felülíró fanyarságot, de azért emlékeztet rá valami. De nem kell ijedezni : ), mert pont az éretlen bogyó karakteréről van szó. Egy kicsit a fa kérge is bejátszik, viszont csak annyira, hogy fűszerként értékeljük. Későn került fel a kínálatunkba, de ennek oka volt: mostanra tűnt el belőle az a kíméletlen keserűség, ami minden egyéb karakterjegyet elnyomott. Most pont jó.
MIHEZ:
igazi klasszik délolasz karakter, tehát elég széles körben használható szinte mindenhez: tészta, krémleves, zöldségkrém, sajt, hidegtál, paradicsom, stb. stb.
KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg.